Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hatalmasat nőtt az új lakások kínálata 2021-ben

2022. február 16. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Február közepére befutottak az első, hitelt érdemlő adatok az újlakás piacról 2021-ről, az egyik ilyen az ingatlan.com saját elemzése. Ezekből szemezgettem ma.

elemzes.jpg

Jelentős, több mint 13 százalékos bővülést ért el az építőipar, azon belül a lakásépítéseket magában foglaló épületépítési alágazat 2021-ben. A lakásépítési kedv kiugró volt: az új lakások kínálata a com adatai szerint 2021-ben 91 százalékkal nőt az egy évvel korábbihoz képest, de a pandémia előtti évekhez képest is látványos a növekedés. Különösen a fővároson kívüli újlakáspiac tett ki magáért, a községekben 123 százalékkal, a megyeszékhelyeken pedig 100 százalékkal nőtt a kínálat. Közben Budapesten 60 százalékos volt a bővülés, ami azért még mindig erőteljes bővülést jelent.

Az ágazat termelési értéke rekordot döntött, 5388 milliárd forintos összegre korábban nem volt példa.

“Várható volt az építőipar fejlődése, több tényező is segítette a növekedést. A bázishatás az egyik, 2020-ban ugyanis a járványhatás miatt több mint 9 százalékos visszaesést könyvelhetett el az ágazat, amely 2018-ban közel 23 százalékos, 2019-ben pedig 20 százalékos többletet ért el. Tavaly a járvány okozta bizonytalanság enyhülése, valamint a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, továbbá a tavaly ősszel elindult zöld otthon program miatt meglódult a lakásépítési kedv. Az építőipari növekedés így tavaly is érezhetően hozzájárult a múlt évi 7,2 százalékos GDP-növekedésnek” - értékelte a kedden megjelent friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “A fokozott lakásépítési kedvre utal, hogy a múlt év első 11 hónapjában több mint 15 ezer engedélyt adtak ki, ami jóval meghaladja a pandémia előtti évekre, 2017, 2018 és 2019 egészére vonatkozó 13-14 ezres szintet.”

“A legújabb adatok alapján bátran mondható: a 2021-es év megteremtette az alapjait annak, hogy 2022 az új lakások és lakásépítések éve legyen.” - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy az állami beruházások visszafogása miatt felszabadulnak építőipari kapacitások, amelyek a lakásépítésekben jelenhetnek meg, ez pedig fékezheti a drágulás ütemét az új lakások piacán.

forrás: ingatlan.com

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2817560228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása