Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mindenki árat emelt 2022-re - de hogyan csináld JÓL?

2022. február 21. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Szemben a korábbi évekkel, amikor a hirdetések feladását követően inkább árat csökkentettek a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, az eredeti kínálati árat átlagosan több mint 3 százalékkal emelték a lakóingatlanjukat eladásra hirdetők az idei év elején. De meddig emelhető egy ár, hogy még kalkulálható legyen az értékesítési idő? Hogyan érdemes árazni az ingatlant már az elején? Jótanácsok eladóknak és árazó ingatlanosoknak egyaránt.

surgosen-olcson-csaladi-haz-elado_11460243251.jpgBudapesten átlagosan 3,2 százalékkal növelték az eladó lakóingatlanok árát az év első hat hetében az az eredeti árhoz képest. Szemben az előző hat év azonos időszakával, amikor átlagosan 2,5 százalékos csökkentés volt a jellemző. A fővároson kívüli piacon a megyei jogú városokban nagyobb mértékben, 3,73 százalékkal emelték az árakat 2022-ben, míg az előző időszakban 1,8 százalékos mérsékléssel indultak az évek. A kisebb városokban 3,1 százalékos, a községekben pedig 3 százalékos volt az áremelés 2022 első heteiben, ezzel ellentétben 2016 és 2021 között 1 és 3,2 százalékkal vitték lejjebb az árakat a hirdetési időszak első 30 napjában. 

Budapesten az eladók 34,5 százaléka döntött úgy, hogy drágábban próbál vevőt találni az ingatlanjára, mint ahogy azt eredetileg elképzelte. A 30 százalék feletti arány jelentős emelkedésnek felel meg, hiszen 2016 és 2021 között 20 százalék alatti volt ez a mutató az évkezdet után.

telepulesek.png

Eladási idő

Azonban jogosan merülhet fel a kérdés a fenti com-os statisztikák alapján, hogy ettől nem fog nőni az eladási idő? Ahogy mi az Ingatlanpáholyban dolgozunk (3 hónapos értékesítési idő stratégia felállításával, az irányár és utána a csökkentések menedzselésével), úgy nem, de az átlag biztosan magasabb lesz a teljes piacot tekintve. De miért emel valaki árat, ha egyszer már ő vagy valaki beárazta az ingatlant? Két megoldás van: valószínűleg hiba volt az árazásban, vagy az emelés lett irreális árra.

Árazás

De mi alapján áraz egy tulajdonos újra? Rengeteg a piachajtó hír, rengeteg a külső befolyás és az irreális igény, mert hát "ennyi kell hogy tovább tudjunk költözni...". De ezek alapján soha nem szabad gondolkodni. MINDIG termékként tekintsünk az adott ingatlanra, aminek a lehető legjobb pompájában kell a piacon megjelennie (ezért fontos a jó fénykép, a pontos alaprajz, a termékként való leírás - senkit nem érdekel, hogy a macskád a kandallónál szokott aludni, vagy hogy az alblak előtt milyen jól tudtál telente olvasgatni, a vevő saját emlékekkel és tapasztalásokkal szeretné megtölteni a helyet, nem az eladó emlékeire szeretne támaszkodni). 

Ha árazol egy ingatlant, legyen tehát objektív, az előnyöket és a hátrányokat egyaránt kalkulálva. Lakásnál egyértelműen a m2 árak kalkulálása könnyebb, házaknál és különlegesebb ingatlanoknál más paramétereket is szükséges figyelembe venni, de lényeges az adott területen lévő hasonló ingatlanok elérhetősége és árazása (pl egy panelrengetegben sok hasonló lakás lesz eladó, míg egy családi házas övezetben ki lehet lógni egy különleges házzal, mert nem lesz hasonló sem, ezért az ár is más). 

Fontos, hogy mennyi idő alatt tudsz kiköltözni, fontos, hogy a tulajdoni lap rendezett-e, vagy esetleg osztatlan közös részek vannak, megosztási szerződés, különböző átruházhatatlan jogok, jogi problémák, stb... Soha nem jó akkor meglepődni, amikor már a házban a vevő, de jön egy kérdés, ami miatt biztosan nem veszi meg - jó lett volna előre tájékoztatni, hogy el se jöjjön, nem igaz? Itt jön be a tökéletes ügyfélszűrés már telefonon, de ez már egy másik téma, amiről majd egy másik bejegyzésben szólok... ha igény lesz rá.

Attila, Ingatlanpáholy

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr717704962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása