Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hogyan hat az infláció az ingatlanárakra?

2022. augusztus 11. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Mai cikk, hogy az MNB alelnöke szerint hónapokon belül 18-19 százalék lehet az infláció. Azt tudjuk, hogy rengeteg termék, többek között a tejtermékek, a kenyér és sok már alapélelmiszer ára ennél sokkal nagyobbat nőtt (amit többet és többen vesznek, nagyobbat nő), de milyen hatással lehet ez az egész környezet az ingatlanok áraira? Elemzünk.

inflacio.jpg

A júliusi infláció 13,7% volt, ami 24 éves csúcs itthon, a szezonális hatásoktól megtisztított, úgynevezett maginfláció 16,7 százalék lett, ez az egyik legmagasabb érték Európában. Az élelmiszerek ára 27 százalékkal nőtt. A havi infláció 2,3 százalék, ami szintén kiugróan magas érték.

Az ingatlanok ára pedig kitart. Magasan, sokak szerint lufiárakon, de kitart. Azt gondolnánk, hogy az elszabadult THM-ek, valamint az emiatt kieső hiteles vevők kiesése árcsökkenést eredményezhet, azonban az emlegetett inflációs környezet miatt esélytelennek látunk érdemi árcsökkenést. Az egyetlen dolog, ami most ezt picit megpiszkálHATja, az a korszerűségi környezet: nyílhat az olló az ugyanolyan típusú felújított, szigetelt, korszerű fűtésrendszerrel bíró ingatlan és a felújítandó, még korszerűsítésre váró ingatlanok között. Mert nem az a baj, hogy egy felújítandót nem lehet szépen megcsinálni, az a baj, hogy erre jelenleg szakembert és értelemes árban lévő anyagokat (cirkót, szigetelést, de belső felújítási dolgokat, burkolatokat stb) találni nagyjából lehetetlen. Szoktam volt mondani: jelenleg egy felújítás megfelelő szakemberek nélkül felér egy válóokkal - biztosan rengeteg veszekedést fog szülni az elszálló, előre nem tervezhető/tervezett költségek és a csúszó munkálatok miatt a családban.

Az infláció tehát mindennek az árát emeli: az alapanyagok, a munkaerő, az üzemanyag (hehe), lassan a levegő árát is, de az ingatlanok ára a visszaeső kereslet és piaci környezet miatt ki fognak tartani - ami viszont természetesen árcsökkenést jelent, nominális érték és reálérték, ugye. A jelenlegi piaci trendeken az látszik, hogy a visszaeső kereslet, valamint a növekvő kínálat (a com statisztikái szerint az utóbbi pár hónapban 10 százalékkal nőtt a kínálat) miatt az értékesítési idő megnövekedésére lehet/kell számítani, tehát amit eddig el lehetett adni 25-30 nap alatt, az simán lehet 45-60 nap is. Persze be lehet menni piaci érték alá ha sürgős, de ahhoz a kevés érdeklődőhöz majd foggal-körömmel kell ragaszkodni, akit be tudunk rántani. 

Arról már szerintem nem is kell beszélnem, hogy a jelenlegi piaci környezetben egy megfelelő szakember, ingatlanos szakértelmére és segítségére milyen szinten szükség lesz - pár(száz) posztban az elmúlt 5-6 évben már ezt hangsúlyoztam megfelelően. :)

Mindenkinek kitartást, higyjétek el, én is rettenetesen ki vagyok akadva néhány termék árán, de ahogy eddig, ezután is lesz ennél jobb is, most egy kis recesszió, hogy mindenki megértse, nincs minden csokimázból, aztán jöhet megint a kolbászból kerítés és az olcsó hitelek kora; csak pár év.

Attila

36-inflacio-2019.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1317905859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása