Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Brutális adatok érkeztek az ingatlanpiacról

2023. január 11. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Komoly kínálatbővülés, hatalmas vásárlói visszaesés, de még mindig van, aki kitartja az árakat és bízik a változásban. Merre mehetünk tovább? A számok bővületében indul a nap.

ingatlanvasarlas_vagy_berles_idealista_com.jpg

Az év első hetében több mint 18 százalékkal több eladó lakóingatlan várt gazdára, mint egy évvel korábban. A kereslet azonban 40 százalékkal mérséklődött. 

Budapestet 1 százalékos kínálatbővülés jellemezte. Az eladó házak száma 8 százalékkal nőtt, míg a lakásoké 1 százalékkal csökkent.

A fővárosi agglomerációban, vagyis Pest vármegyében 21 százalékkal nőtt a kínálat az előző év elejéhez képest. A vármegyeszékhelyeken 35 százalékkal, a kisebb településeken pedig 26 százalékkal több lakásból és házból válogathatnak a vevők mint 2022 januárjában.

Az év elején kirajzolódó tendenciák alapján idén kevesebb adásvételre kerülhet sor, az árak pedig változatosan alakulhatnak. A lenti táblázaton látszanak a lakóingatlan-hirdetések számainak változásai településtípusonként: az egyetlen negatív a budapesti lakások hirdetéseinek számában van, de az is inkább stagnálás a mínusz 1 százalékkal.

2023_eleje.jpg

Tova tovább?

A várható tendencia az, hogy 8000-8500 adásvétel lesz az évben, tehát 100 ezer alatti tranzakciószám, ami kevésnek számít. Az, hogy a kormány belenyúl-e, még rejtély, amit lehetett meghosszabbítottak (babaváró, csok, stb), de a hitelezés visszaesése miatt jó eséllyel ez egy ilyen év lesz.

Attila

forrás: ingatlan.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr5518023802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása