Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Melyik budapesti kerület a legnépszerűbb 2016 végén?

2016. december 12. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Néhány fontos statisztikát osztok meg veletek 2016 utolsó negyedévéről, amiket több különböző oldalon lévő statisztikák alapján állítottam össze. A december az előző hónapok (és évek) tapasztalatai alapján van benne.

budapest_keruletek.jpg

Az utolsó negyedévben a panellakásokat Nyugat-Magyarországon 196 ezer-, keleten 161 ezer forintos átlag négyzetméteráron vásárolták, míg ugyanezt a típust Pesten 297, Budán 336 ezerért vették. A téglaépítésűért az ország keleti oldalán 212, nyugaton 205 ezret adtak ki a vevők. Budapesten a belvárosi lakásokat 618 ezer forintos átlagáron vásárolták, Budán 546 ezer, a pesti oldalon pedig 376 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Novemberben a budapesti családi házak áraiból 5 százalékot tudtak alkudni a vevők, a vidéki településeken azonban 8-at. A panellakások áraiból átlagosan 3 százalékot engedtek Budapesten, 5 százalékot vidéken, míg a tégla építésű lakásokból országszerte mindenhol 4 százalékot.

A legnépszerűbb kerület továbbra is a XIII. és a XIV., a Budapesten vásárlók 18 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy ezekben a kerületekben vegyen ingatlant. Emellett a belváros is népszerű, a vevők 16 százaléka vásárolna a VI. vagy a VII. kerületben, 12 százaléka pedig az V. vagy a VIII.-ban. Budán továbbra is a XI. kerület a legnépszerűbb, megelőzve a II.-at.

A vásárlók többsége ismét befektetési céllal vásárolt lakást, ami az összes vevő 44 százalékát tette ki. Ők átlagosan 28 millió forintot költöttek a vásárlásra. A második legtöbben első lakásukat vették, az összes vevő 20 százalékát kitevő csoport tagjai átlagosan 18 millió forintot költöttek.

A legtöbb eladás oka a nagyobb ingatlanba költözés, ez az összes budapesti eladás kb 40%-a, kb 20-20%-ot tesz ki a kisebb lakásba költözés, valamint az örökölt lakások értékesítése.

Mi várható 2017-re?

Szubjektív véleményem az, hogy az új lakások elkészülése miatt a használt lakások tulajdonosainak el kell kezdeniük engedni az áraikból, mert észre fogják venni az érdeklődés csökkenését - ha már eddig nem vették volna észre. Az áfák csökkentése az új lakásépítést fellendítette, de ezeket a lakásokat is értékesíteni kell, amit nehezebb a komoly konkurencia miatt, így árcsökkentésre kényszerülnek. Továbbra is javaslom, hogy megbízható, leinformálható építtetőtől szabad csak elkészülés előtt ingatlant vásárolni, valamint nem szabad egyben kifizetni nagyobb összegeket: minden értelmes beruházó szakaszos fizetési ütemezést kér az épülés közben lévő lakásokhoz, érdemes mindig ezeknek utánanézni; ezekben az ügyekben ugyancsak tud segíteni egy megfelelően választott ingatlanos.

Tehát összefoglalva: az árak stagnálását, kis mértékű csökkenését látom, ami főleg a piaci átlagnál nagyobb alkupozíciók megtalálásában fog megmutatkozni.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4217763882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása