Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Panel vagy tégla lakás? Hitek és tévhitek, összehasonlítás.

2017. február 24. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A panellakások még mindig jóval olcsóbb négyzetméteráron mennek, mint a téglák, köszönhetően többek között a fűtésnek. De tényleg olyan drága a távfűtés?

20160203tarsashaz5.jpg

Egyik ismerősöm megkeresett azzal, hogy X millió forintból szeretne vásárolni ingatlant. A pénzéből kijönne egy 3 szobás panel, de fél a távfűtéstől és a költségeitől, téglalakásokból viszont csak 2 szobásat tud venni, ami cirkós. Mit érdemes választani? Külön szedek néhány fontos témát, amik segíthetnek a választásban.

Elrendezés

Tény, hogy a panellakások elrendezése híresen jó, hiszen az volt építésükkor a cél, hogy minél kisebb területen minél több külön nyíló szobát tudjanak építeni. Így egy nappali + 2 hálós, külön fürdő-WCs panellakás elfér akár 56 nm-en is, de a 68 nm-es típusok már kifejezetten jól élhetőnek számítanak. Fontos még kiemelni, hogy a panellakásokban mindig van beépített szekrény (vagy legalábbis eredetileg alakítottak ki, ha az új tulajdonos kiszedte vagy átalakította, az az ő dolga...), valamint a 3 szobásak már legtöbbször loggiásak.

A tégla lakásoknak is lehet jó az elrendezése, de nem ennyire egyértelmű, ha nem újépítésűt, hanem régebbi, polgári lakást nézünk, nem egyszer akadhatunk bele 70 nm-es 2 szoba + hallos lakásba, amiből ha a vevő a feje tetejére áll, akkor sem tud még egy szobát kicsikarni (az alkóv nem szoba).

Fűtés

Hatalmas tévhit, hogy a távfűtésre a gatyánkat rá kell fizetni és még nyáron is komoly általánydíjakkal kell számolni. Ha a fenti példánál maradunk, két féle 68 nm-es panellakás létezik. Amelyik részt vett már panelprogramban, és amelyik nem. Amelyik igen, az már kívülről szigetelt, a nyílászárói ki lettek cserélve jól szigetelőre, valamint a távfűtése is egyedi mérésűre lett alakítva. Ezeknek a lakásoknak a költsége konkrétan ugyanannyi, sőt, inkább kevesebb, mint az egyedi, cirkós lakások fűtési költsége, ugyanis amíg a cirkót rendben kell tartatni, évente ellenőriztetni és tisztíttatni, addig a távfűtésnél nincsenek ilyen problémák: tisztább, egyszerűbb, nincs vele semmilyen extra költségünk - és a gáz mindkettőbe ugyanannyiba kerül, csak amíg a cirkó közvetlenül kapja, a távfűtés már csak a melegvizet nyomja fel a lakásba. Amelyik még nem panelprogramos, természetesen drágább a fűtése is, viszont az utóbbi években annyira lement a gáz ára, hogy már itt is értelmes összegeket kell csak fizetni - de ez persze még nem versenyezhet a cirkós rendszerekkel - árban viszont durván veri a téglát.

Árazás

Ha összehasonlítunk a mai piacon egy 3 szobás panelprogramos panellakás árat, valamint egy 3 szobás cirkós téglalakás árat, akár 30% különbség is lehet. Kérdés itt csak egy van: megéri 6-8-10 M Ft-tal többet fizetni egy tégla lakásért, mint egy panelért, ha ennyire nincs a fenntartási költségekben különbség? A választ nem nekem kell tudnom, hiszen vannak a panelnek is hátrányai egy jól megépített téglaházhoz képest (például jobban visszhangzik, a szomszédok "hallgatóznak" és vice versa...), de legtöbbször szerintem érdemes meggondolni a panelt azoknak, akiknek nagyon ki van számolva a pénzük és ehhez képest fontos, hogy jó elrendezésű és olcsón fenntartható lakást vásároljanak.

Konklúzió

A fentiekkel természetesen nem azt szeretném sugallni, hogy mindenki azonnal rohanjon panelt venni, hiszen ott is vannak hátrányok, kezdve például a "panelérzéssel", melyet a lakókörnyezet és a beton vált ki. Ezért is drágábbak azok a lakótelepek, ahol négyemeletesek a házak, esetleg sátortetősek és nem egy óriási panelrengeteg részei. De többet kell fizetni az úgynevezett csúsztatott zsalus technológiával épült lakásokért is, melyek bár ugyanúgy betonból készültek, de mégsem panelenként hordták össze őket, és a válaszfalak sem betonból készültek, hanem sokszor téglából. Ezeknél kevésbé érződik az, hogy panelházban, lakótelepen lakunk, annak minden történelmi és társadalmi hátterével megterhelve. Tehát győztest, mint olyat nem lehet hirdetni, mindkét ingatlantípus számtalan előnnyel és hátránnyal, de remekül hasznosítható és bárkinek remek otthona lehet.

Ha valaki véleményt nyílvánítana, esetleg elmondaná saját tapasztalatait, nyugodtan megteheti Facebook oldalamon akár privátban, akár a post alatt.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3317763840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása