Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Melyik felet képviseli az ingatlanos ártárgyalásnál?

2017. május 05. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Hol az arany középút eladó és vevő között? Ez a kérdés merült fel kollégáim között, a válasz nem is olyan egyszerű, ahogy gondolnánk.

shutterstock_144792676.jpg

Eladói oldal

Az egész üzlet onnan indul, hogy megbízást kap egy adott közvetítő az eladásra. Ez a megbízás - részleteitől most eltekintve - amikor megtörténik, egy írásos szerződés lesz az adott közvetítő (és a cég vagy hálózat, amelyet képvisel), valamint az tulajdonos vagy megbízottja között, tehát első körben az ő érdekeinek megfelelő vevőt kell a kollégának felkutatnia. Itt is szükséges kiemelni a "mezítlábas" ingatlanos problémát. Ha nincs egy adott ingatlanos mögött egy vállalkozás (legalább egy egyéni vállalkozói vagy egy kis Kft), szóba se álljunk vele, ugyanis esélytelen rajta bármit megfelelően számon kérni, mivel nem számlaképes, valamint az átadott foglaló is nagyon nehezen hajtható be, ha erre kerülne sor. A lényeg tehát, hogy a megbízás amikor létrejön, egyértelműen az eladó érdekei vannak képviselve, ami egyébként az ügylet végéig nem változik, csupán kicsit átalakul.

Vevői oldal

A vevővel egy komplett ügymenetben általánosan csak akkor leszünk írásban is összekötve, amikor a vevő vételi ajánlatot tesz egy adott ingatlanra. Ebben az esetben a vevőnek vannak igényei (konyha a gépekkel maradjon, a garázs legyen az árban, bármi hasonló), amit ilyen esetben az ajánlat közvetítésekor mindenképpen figyelembe kell venni, tehát ekkor a vevő érdekeit figyelembe véve szükséges az eladónál úgy eljárni, hogy az ő érdekei se sérüljenek, vagy megtaláljuk az arany középutat, ez az ártárgyalás.

Ártárgyalás

Nagyon ritka az, hogy valamelyik fél érdekeit 100%-osan el lehet érni. A mai piacon mindig van alku, ezt minden eladónak szükséges belekalkulálnia, egyszerűen jobb szájízzel távozik a vevő a vásárlás után abban a tudatban, hogy elért valami engedményt, még abban az esetben is, ha mi ezt az összeget tudatosan belekalkuláltuk az árképzéskor. Az ártárgyaláson a közvetítő érdeke a sikeres üzletkötés (amennyiben a vételi ajánlat elfogadásra kerül, szerződés szerint a közvetítőnek már jár a jutalék, melyet az első pénzmozgáskor, általában a szerződéskötéskor megfizetett foglalóból szokás rendezni). Tehát a vételi ajánlat írásakor, az ártárgyaláskor a közvetítő mindkét fél érdekeit szem előtt tartva köteles eljárni, megtalálva azt a megoldást, ami mindkét félnek megfelel. Csak egy példa: 25 milliós ingatlannál 300e Ft-on ment a vita, már majdnem elhagytuk a vevőjelölttel az ingatlant, amikor az eladóval megbeszéltem, hogy ne engedjen, de maradjon a nappaliban lévő csillár és egy értékes állólámpa. A kettő nem volt 300e Ft értékű, kb a felét ha érte, de ezzel a vevő úgy érezte, hogy elért valamit afölött amit tervezett, így elfogadta a megoldást és aláírásokkal, boldogan távoztunk az ingatlanból.

A lényeg minden esetben, hogy olyan közvetítővel dolgozzunk együtt, aki mindkét fél érdekeit szem előtt tartva tud dolgozni, minden esetben csak egy dolog számít: hogy az eladó és a vevő is elégedetten, boldogan távozzon az ügyvédtől a szerződés aláírása után.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr10017763818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása