Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hol a vége az áremelkedéseknek Budapesten?

2017. augusztus 07. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

"Szárnyal a piac" - mindenhol ezt olvashattad, vannak portálok, akik következetesen minden héten ugyanakkor jelentetnek meg egy piacot dícsérő támogatott tartalmat, de szerintem a kép sokkal árnyaltabb ennél - főleg ha visszagondolunk a válság előtti időszakra és árakra... vége lesz valaha az áremelkedéseknek? Csökkenhetnek az árak?

house-prices.jpg

 

A jelen

Magas számú érdeklődésre magas árakkal válaszolt a piac. Egyrészt érthető, hogy a tulajdonosok a lehető legtöbbet szeretnék kapni ingatlanjukért, másrészt sok tulajdonos nagyon rosszul árazza ingatlanját és nem kérdez meg szakértőt: van, hogy csak azalapján áraz, amit a szomszéd mond neki, vagy hirtelen felindulásból kezd el árulni, amikor olvas egy cikket a piacról... még mindig rossz megoldás, ha az ember felmegy a .com-ra, megnézi az utcájában az árakat és a hirdetett árakhoz képest állapottól függően egy kicsit drágábban felpakolja - a felrakott lakás pedig ugyanígy került ki, tehát a két tulajdonos saját magának és egymásnak is kárt okoz, a piacot pedig felfelé generálja. Árulunk most 65 nm-es 2 szobás földszinti zuglói lakást 31 M Ft-ért is, pedig amikor kimentem hozzá, elmagyaráztam neki, hogy jópár millióval kevesebbet ér. Megértette, elfogadta, de ennyiért szeretné. Az ilyen tulajdonost szinte lehetetlen meggyőzni, talán hosszabb távon elérhető a piaci ár, de sajnos a legtöbb tulajdonos a közvetítőt nem ismeri el szakértőnek, így a szavunk kevés a megfelelő árazás eléréséhez.

A jövő

Szerintem a legnehezebb helyzetben a használt, de újépítésű lakások tulajdonosai vannak értékesítés tekintetében: már most is rengeteg el nem készült új lakás van piacon, de év végétől 2018 év végéig több, mint tízezer új lakás kerül csak Budapesten piacra. Persze ezeknek a komolyabb százaléka már elkelt, de ami még nem, sok esetben olcsóbban van árulva, mint a használt lakás, az illetékkedvezményekről és az első lakásvásárlási kedvezményről pedig nem is beszélve. És még az is egy fontos tényező lesz, hogy aki új lakást vett, nem biztos (sőt általánosan biztosan nem), hogy elkezdte árulni régi lakását - tudván azt, hogy az új társasház felépítése, a használatbavételi engedély vagy az albetétesítés sokszor akár hónapokat is csúszhat -, így csak akkor kezdi el árulni a lakását, amikor már költözhet át az újba - ekkor viszont már nagyon fontos lesz az eladás, akár 1-2 millió forinttal a piaci ár alatt. 

Véleményem szerint tehát a mostani nagyon lassú emelkedés vagy inkább magasan parkolás legkésőbb év végére a piac egy részében átáll egy komolyabb szintű realizálódásba, szerintem a jelenlegi árak mind bérlés, mind vásárlás tekintetében elérték az átlag ember megfizethetőségi határát - az sem véletlen, hogy az előző negyedévben a belső kerületek 30%-ában külföldiek, jobbára kínaiak és oroszok voltak a vevők.

Amit most is érdemes

Nehéz ilyen típust mondani, de ha valaki mindenképpen a belvároshoz közelebbi területeket keresi, új lakást kell hogy vegyen. Főleg az áfacsökkentés, a CSOK és az illetékkedvezmények kihasználása esetén éri meg jobban, ha ezeket nem tudjuk kihasználni, akkor az olcsó rezsiköltségek jelenthetik a különbséget - főleg, ha például a gyerekünknek vesszük. Külső kerületekben a szabadon álló (tehát teljesen körüljárható) családi házak nagyon drágák jelenleg, de az ikerházak, a házrészek és a sorházak már elérhetőbb áron vannak, jó kialakítás mellett szinte ugyanolyan feelinget jelenthet, mint egy szabadonálló - feleannyiért.

Ha hozzászólnál vagy valamivel nem értesz egyet, bátran írd meg nekem Facebook oldalamon keresztül!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4517763798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása