Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Agglomerációba költözés - pro és kontra, őszintén

2017. december 04. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Egyre több értékesítésem van a belvárosban és a belvároshoz közelebb eső kerületekben azzal a szándékkal, hogy szeretnének kintebb költözni: külső kerületek (Óbuda és a 17. kerület főleg) és a közvetlen agglomeráció a cél, itt kiemelném Gödöt, Dunakeszit és Üllőt, amiket nálam sűrűn keresnek mostanában, de volt Törökbálint és Budaörs felé tendáló ügyfelem is. Egyértelműen megvannak az előnyei ezeknek a területeknek, de jópár komoly hátrányt is fel tudok sorolni, nézzük ezeket sorban.

1111111.jpg

Pro: belvárosi kis lakás áron kertes családi ház

Csak összehasonlításképp: a 6. kerületben egy 2 szobás 50 nm körüli emeleti polgári lakás annyiba kerül, mint Üllőn egy újépítésű 4 szobás kertes különálló családi ház. Ha valakinek nem fontos közvetlen közel lakni a belvároshoz akár munka vagy más miatt, mindenképpen nézzen körül kintebb, de nem kell feltétlen a városból sem kiköltözni: elég ha 16. vagy 17. kerületben keresgél az ember, ott is jó házakat ki lehet fogni.

Kontra: bejárás

Logikus, hogy ha az ember a belvárosban dolgozik de az agglomerációban lakik, szignifikáns időt kell az életéből utazással töltenie. Persze sokan "feláldozzák" magukat ezért, mert a gyerekeknek, így a családnak sokkal jobb egy nyugisabb környezetben nevelkedni, de ismerek olyat, aki napi másfél órát BKV-zik oda és ugyanennyit vissza minden nap azért, mert nem szeretne a belvárosban élni. Marad a 2 átszállás és a reggeli rádióműsorok hallgatása, de olyat is ismerek, aki a napi házi feladatát a HÉV-en írja meg minden nap, annyit utazik.

Pro: parkolás

A belvárosban sok szakaszon 440 Ft / óra a parkolás és bár ha oda vagyunk bejelentve, lehet igényelni ingyenes parkolási lehetőséget, az autók számán ezzel ugyanúgy nem tudunk csökkenteni és lehet hogy a házunktól csak két utcányira tudunk megállni, ha este vagy éjszaka érünk haza. Kintebb az ingyenes parkolás csak hab a tortán: minden valamirevaló kertes háznál meg van oldva a kertbe való beállás vagy a garázslehetőség, így amellett hogy remek tárolónk is van, nem kell telente a havat takarítani hajnalban indulás előtt és mindenképpen biztonságosabb is elrakni járművünket.

Kontra: újraértékesítés

Nem véletlen, hogy a befektetők csak a belvárosi ingatlanokkal foglalkoznak: már Zugló és Angyalföld sem az a tipikusan keresett befektetői környezet. Ha valaki rövid távú kiadásban vagy megvásárlás és felújítás utáni újraértékesítésben gondolkodik, nem is fog keresni az agglomerációban, logikus módon a belvárosi ingatlanokat sokkal könnyebb magasabb áron értékesíteni. Az agglomerációba az költözzön, aki jópár évet szeretne ott élni, mert az újraértékesítés hónapokat is jelenthet, ha egyáltalán sikerül.

Pro: csend és nyugalom

A kisebb városokban az agglomerációban, de még a 16. és 17. kerületek utcáiban is a mai napig kint játszanak a gyerekek az úton, krétával rajzolnak a betonra és ugróköteleznek - képzeljük már el ezt egy 6. kerületi keresztutcában... le se engednénk a gyereket, nem az a tipikus gyereknevelő környék - a fák és a természetes növényzet komoly hiányáról nem is beszélve. Ha fontos számodra a természet közelsége, az kevés lesz ha az egész kerületben van egy darab értelmes méretű park, mint Újlipótban... számomra mindig érthetetlen lesz, mit esznek az emberek annyira abban a kerületrészben a lokáción kívül.

Kontra: Tömegközlekedés

A belvárosban egymásba érnek a buszok, közlekednek a villamosok és 15 perc alatt eljutunk a négyes metróval az egyik végéről a másikra - ellenben az agglomerációban jó, ha egyáltalán 20 percenként jár valami, ha egyáltalán jár valami és nem kell hozzá 15-20 perceket sétálni. Nem véletlen, hogy a legtöbben autóval járnak bárhova ezekről a területekről: a tömegközlekedés sosem lesz olyan, mint a belső kerületekben és éjszakai járatok is csak ímmel-ámmal fognak közlekedni... mindenki döntse el maga, hogy ezek jó, vagy rossz tulajdonságok.

Pro: Biztonság, gyereknevelés

Már írtam a krétával rajzolásról és az úton ugrókötelezésről - fogalmam sincs, hogyan lehet egy Margit körúti vagy egy Bartók Béla úti utcára néző lakásban gyereket nevelni. Konkrétan beremeg a ház, amikor egy villamos elmegy, a zajterhelésről és a légszennyezésről nem is beszélve. Hosszú távon biztosan egészségkárosító, ha valaki nem foglalkozik ezekkel a problémákkal a saját környezetében. Felnőttnek és gyereknek egyaránt szüksége van a természetre és a friss, arányaiban tiszta levegőre, próbáljon erre minden belvárosi szülő odafigyelni akkor is, ha nem tervez költözést.

Kontra: Bevásárlási lehetőségek

200 méteres körzetben egyetlen túlárazott kisbolt van csak és egy kiló kenyér miatt is kocsiba kell ülni? Sajnos ez könnyen elképzelhető az agglomerációban, minden hiper és értelmes bolt messzebb fog kerülni, mint a város belsőbb kerületeiben. Az itt lakók általában az M0-s mentén lévő hipereket szokták nagyobb bevásárlásokra választani, természetes, hogy ezeket a helyeket csak kocsival lehet megközelíteni, a fő baj, hogy közelebb nem is nagyon van választási lehetőség semmire, nem csak az élelmiszerekről, hanem ruházati és elektronikai cikkek vásárlása is sok helyen esélytelen.

Konklúzió

Szándékosan ugyanannyi a kontra mint a pro: ha megkérdeznék 100 embert, 50 szeretne a belvárosban élni és 50 azonnal kizárná, vice versa igaz ez az agglomerációra is. Főleg élet- és anyagi helyzet kérdése szokott lenni ez a szituáció: senkinek nem mondom, hogy költözzön kintebb, de azt tanácsolom, hogy ha gondolkodik ilyesmiben akár a gyerekei, akár a saját élete nyugodtabbá tétele miatt, most lépjen, amíg az ingatlanpiac kedvez a belvárosi értékesítésnek. Ha szeretnéd, az eladásban akár én is tudok segíteni: felkereshetsz akár Facebook oldalamon keresztül, akár emailben is, biztos vagyok benne, hogy tudnánk egy olyan megoldást találni, amivel elégedett lennél.

Kellemes hetet mindenkinek, már csak pár hét és itt a Kari! :)

Attila 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1617763762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása