Ingatlanpiaci tanácsadó blog

4 ígéret, amit ha tesz az ingatlanos, ne írjunk vele alá!

2018. február 07. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Sokan esnek abba a hibába, hogy emberismeretükre vagy az ingatlanos dumájának bedőlve aláírják a megbízást az eladó ingatlanjukra anélkül, hogy kicsit komolyabban beleolvasnának a megbízási szerződésbe. Összeszedtem 4 olyan dolgot, amit ha az ingatlanos mond nekünk, kétszer gondoljuk át, mit írunk vele alá.

91f9b28cde188e4cda1d144e5cbab7e1.jpeg

1: azonnal van tuti vevőm

Ez szinte mindig kamu. Ilyen esetekre van az ún. eseti megbízás, ha tényleg van vevője, vigye oda és ha az a vevő vagy közvetlen családtagja veszi meg az ingatlant, egy előre megbeszélt megbízási díjat ki kell fizetni neki, de ehhez nincs szükség több hónapos kizárólagos megbízás aláírására. Ha ilyet mond nekünk az ingatlanos, mindig éljünk a gyanúperrel, hogy kamuzik és csak szüksége lenne a megbízásra a havi behozási számok eléréséhez, amiért cseszegeti a főnöke.

2: azonnal eladom, de azért állapodjunk meg 1 évre

Kérdem én: miért?! Ha azonnal el tudja adni, mi szüksége van 1 éves határozott idejű kizárólagos szerződésre? A multi-felfogású cégek és ingatlanosok általánossága ez az 1 év határozottság, simán rákötnek másik ingatlanos megbízására is, úgy is, hogy tudják, ez etikátlan... de a számokat a főnöküknek hozniuk kell, ráadásul ha a tulajdonos ilyenkor köt egy megbízást adott ingatlanossal, egyből szerződésszegésbe is kerül, mivel aktív megbízása van egy másik ingatlanossal, aki általában ilyenkor semmit nem tud az egészről... Azonnal eladom? Ilyet senki soha nem jelenthet ki, mivel soha nem lehet 100%-ra tudni, hogy ha tényleg létező ügyfele van az ingatlanra, ez lesz neki a tökéletes ingatlan. És ha mégsem veszi meg, felmondható a szerződés? Persze hogy nem.

3: semmi különös nincs az apróbetűben

Most komolyan, ennek még valaki bedől? Igenis el KELL olvasni a teljes szerződést és fel kell tenni a kérdéseket, ha valamit nem értünk benne. Ezeket a szerződéseket ügyvédek fogalmazták, az átlag eladó nem is feltétlen érti a nyelvezetét, kérdezzünk meg mindent, és ha az ingatlanos csak pislog és a saját szerződésének 1-1 pontjára úgy néz, mint aki még sosem hallotta az adott bekezdést, akkor jól gondolod: sosem olvasta még el a saját szerződését, csak aláíratja mindenkivel. Gondolom egyértelmű: az ilyen ingatlanos alkalmatlan arra, amit csinál. Minden szerződés végén szokott lenni törvényi hivatkozás, ezek általában az értékesítés általános folyamatára, a cselekvőképességre és az ingatlanértékesítés törvényi szabályozásaira hivatkoznak, átolvasáskor érdemes ezekre is rákukkantani, nehogy véletlen valami egyéb legyen a szerződésben, amit ha aláírtál, rád is vonatkoztatható.

4: bármikor felmondhatja kötelezettség nélkül

Ha ez így van az szuper, azt jelenti hogy határozatlan idejű szerződést kötött. Tudni kell, hogy határozott idejű szerződést csak szerződésszegés esetén mondhat fel mindkét fél, és az ingatlanos szerződésszegése nagyon nehezen bizonyítható, viszont az eladóé annál könnyebben, például szerződésszegésnek minősül kizárólagosság esetén másik ingatlanos bevonása vagy még az is, ha az eladó saját maga is hirdeti az ingatlant. Fontos, hogy a megbízási szerződéseknél is van elállási/felmondási jog: minden szerződés a megkötéstől számított 14 napon belül indoklás nélkül felmondható az aktuális fogyasztóvédelmi szabályozások szerint.

Ha Te is hasonló helyzetbe kerülsz, írd le nekem a sztoridat Facebook oldalamon keresztül, ha segíteni már nem is feltétlen tudok, hátha másoknak fontos infó lehet és jobban odafigyel, kivel mit ír alá.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6817763740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása