Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Bérelsz? Ezekre figyelj mindenképpen, ha nem akarsz pórul járni!

2018. március 29. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Mindenkinek laknia kell valahol. A szerencsésebbek már vettek, akik pedig ezért (is) dolgoznak, egyelőre albérletbe kényszerülnek. A jelenlegi ingatlanbumm az albérletárakat is érinti, a kínálat és a kereslet egyaránt az egekben és egyelőre marad is - viszont még mindig nagyon sokan nem tudják, mire kell figyelni és hogy lehet biztonságban, amikor bérel: most adok néhány tanácsot, amit ha megfogadsz, nyugalomban bérelhetsz és élhetsz.

o-apartment-for-rent-facebook.jpg

Megfelelő szerződés

Olyan nincs, hogy nincs szerződés. Ne hidd, hogy ha a tulajdonos felajánlja a szerződés nélküli költözés lehetőségét, az téged véd; éppen ellenkezőleg. A kaució leírása, a kiköltözés szabályozása és még kismillió dolognak mindenképpen szabályozva kell lennie ahhoz, hogy te és a tulajdonos is megfelelően biztonságban érezhesse magát. Ilyen szerződést az ingatlanosok nagy része tud neked adni vagy intéz helyetted, de internetről is rengeteg helyről szedhetsz le olyat, amit ha végigolvasol, rá fogsz jönni, mennyire fontos az aláírása. 

Kaució és kezelése

Az 1 hónap kaució a minimum amit a tulajdonosoknak el KELL kérniük, általában egy bútorozatlan és minimál gépesítéssel rendelkező lakásnál elég is lehet, de a 2 hónap az átlag. 3 hónapot már csak akkor szabadna kérni, ha komoly bútorozottság és gépesítés, illetve arányaiban magasabb rezsi van, efölött pedig egyszerűen ne vegyétek ki az ingatlant mert valami susmus van a háttérben, vagy a tulajdonos ennyire inkompetens. 2 hónappal pedig mindig számoljatok, tehát a beköltözéshez 2 havi kaució és 1 havi bérleti díj lesz szükséges. A kaució nem csak arra szolgál hogy ha véletlen lelépsz legyen biztosíték: a tulajdonos ebből rendezheti az általad véletlen vagy szándékosan be nem fizetett rezsiköltségeket, amit aztán kötelességed visszatölteni - ha nem teszed, szerződésszegésnek minősül. De ebből vannak javítva az esetleges hibák és sérülések is, ha az a bérlő hibájából történik.

Pontos rezsifizetés

Egy 3 szobás 80 nm-es polgári lakásban már a 3. hónapban folyamatosan 3 ezer forintos fűtésszámla jön? Legyen feltűnő, hogy valami nem stimmel, mert csúnyán nagy különbözet jöhet ki nagyon hamar... Pontosan tájékozódni kell a tulajdonostól az órák diktálásáról, a pontos rezsiköltségekről, de itt fontos és beletartozik az is, hogy nem háríthat minden költséget a tulajdonos a bérlőre: a szerződésekben általában úgy szokás fogalmazni, hogy a bérlőnek a bérbeadással közvetlen kapcsolódó költségeket kell fizetnie, tehát a lakásbiztosítást, valamint a felújítási alapot például nem. Általánosan egyik sem nagy költség, de főleg panelprogramot fizető paneleknél előfordul, hogy a felújítási alap havi 10e Ft-tal megtolja a közös költséget - ezt nem a bérlőnek kell(ene) fizetnie és ha a tulajdonos rátok akarja tolni, ne engedjétek és előre legyen megegyezés a pontos költségekről.

Óraállások felvétele

Beköltözéskor mindig fel kell írni a pontos óraállásokat egy átadás-átvételi jegyzőkönybe ahhoz, hogy a havi elszámolás mindig a fogyasztás alapján történjen. Ez is fontos a bérlőnek és a bérbeadónak egyaránt, ugyanis ha tudjuk a fogyasztások egységre jutó árát, könnyű a fogyasztásokat kiszámolni minden hónapban. Ha ez elmarad, nagyon nehéz a pontos fogyasztásokat még megtippelni is: két embernél 60 kilowattórától 2-300 kilowattóráig láttam már fogyasztást villanyórán, ami azért komoly költségkülönbséget jelent.

8000 Ft-os albérlet lista

Ne. Soha. Kamu az egész, kb hetente kapok hívást ezzel kapcsolatban. A "jobbak" annyit csinálnak, hogy 1-2 albérletes weboldalról összeszednek címeket egy lapra és azt árulják; ezt te is megteheted kb 15 perc alatt. A rosszabbak meg csak kamukat írnak a papírra, vagy olyan emberek telefonszámát, akikkel szeretnének kitolni úgy, hogy állandóan legyenek hívogatva. Szóval tényleg nem szabad megvenni ezeket a listákat: pénzkidobás és teljesen felesleges, átverés az egész.

Kihagytam valamit? Esetleg lenne valami fontos dolog, amire szerinted figyelni kell még a fentiek mellett? Írd meg nekem bátran Facebook oldalamon keresztül!

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek, sok tojást, sok locsolót!

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8217763724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása