Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mikor összkomfortos egy lakás? A legtöbb ingatlanos is rosszul tudja!

2018. április 25. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Sok ingatlanos csak tippel, amikor meg kell adni a komfortfokozatot és ez is egy komoly ismérve a hozzánemértésnek. Elismerem, van néhány buktató és fontos folyamatosan tisztába kerülni a fogalmakkal, mivel a komfortfokozatokat törvényben szabályozzák, ami évente változik/változhat, de sok butaságot lehet látni a hirdetésekben...

ac517eded299e491863ccf4004310230.png

Komfort nélküli

Már itt is egyedi fűtésre van szükség, de nincs a lakásban WC. Szükséges még egy legalább 12 nm-t meghaladó lakóhelyiség és egy minimum 4 nm-t meghaladó főzőhelyiség/konyha. A vízvételi lehetőség is szükséges.

Félkomfortos

Itt is szükséges egy minimum 12 nm-t meghaladó lakóhelyiség, emellett fürdőszoba és/vagy külön WC is biztosított kell hogy legyen. Közművesített, tehát legalább villany- és melegvíz ellátás kötelező, valamint egyedi fűtéssel kell rendelkeznie.

Komfortos és Összkomfortos 

Minimális az eltérés ezért egy füst alatt írom le: Mindkettőnek legalább 12 nm-es alapterületű lakószobával, fürdőszobával, WC-vel és konyhával (vagy legalább 4 négyzetméteres, főzést lehetővé tevő lakótérrel) kell rendelkezniük, teljes közművesítettség és melegvíz-ellátás mellett, az eltérés annyi, hogy az összkomfortos lakásoknak központos fűtése kell hogy legyen, míg a komfortosnak egyedi. Ezt és az előbbieket is úgy kell érteni, hogy például a cirkó is központosított fűtésnek számít, mivel a lakásban egy helyen van egy fűtésforrás, ami az összes szoba melegét biztosítja, amíg pl egy cserépkályha csak az adott szoba hőjéért felelős, tehát egyedi.

Dupla komfortos

A dupla komfort fogalmát a jog nem ismeri, ez az összkomfortos kategóriába tartozik, de az ingatlanhirdetésekben gyakran találkozhatunk vele. A dupla komfort a 2 vagy több fürdőhelyiséggel és/vagy több WC-vel rendelkező lakásokra használatos kifejezés, egyébként másban nem tér el az összkomfortos kategóriától

Luxus

Tipikusan egy olyan fogalom, ami nem komfortfokozatnak felel meg és a jog sem ismeri, csupán egy fokozószóként használatban lévő fogalom lett a  hirdetéseknél. Általában a minden szobához külön fürdőszobát és/vagy WC-t jelöli, vagy a kifejezetten nívós és drága, különleges stílusban és minőségben felújított ingatlanokra használják, de van, aki már a portaszolgálatot, a klímát és a biztonsági rendszer meglétét is luxus dolognak veszi... Vegye mindenki inkább úgy, hogy összkomfortos, különböző kiegészítésekkel.

források: Az ügyvédmacska blogról és a törvényi szabályozásból szedtem össze az információkat.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8317763716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása