Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ingatlanpiaci tapasztalatok az évszakokról

2018. május 10. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Sokan nem kötik évszakhoz az eladást vagy a vásárlást, úgy gondolják, mások sem foglalkoznak vele, pedig ez tévedés. Minden évszaknak van előnye és hátránya, sorra veszem ezeket, ha már itt a tavaszi nyár.

www_tvn_hu_e37c8425a19562bbc4ab132379d4cc25.jpg

Tavasz

A tavasz a megújulás, az optimista kezdések időszaka és azt kell mondjam, az ingatlanpiacnak is mindig jót tesz ez az évszak. A keresések mindig fellendülnek, a téli álmot alvó tulajdonosok pedig beindítják az értékesítéseket - a hátránya pedig pont az egyik előnye: a túl nagy konkurencia. Százával/ezrével esnek a piacra ugyanolyan típusú lakások, amik akarva-akaratlanul az árak csökkenéséhez vezetnek és hiába van rengeteg vevő, a jelenlegi piacon már csak racionális vásárlók ragadnak meg: ha egy kicsit is túlárazod a lakást, felejtheted is el, hogy megnézik az ingatlanod. Ebben az évszakban ha felteszel egy hirdetést és 2 hétig egy darab hívásod nem jön rá (magánszemélyek esetén csak ingatlanosok végtelen hívogatását kapod), akkor tudd, hogy nagy eséllyel túláraztad otthonod.

Nyár

Az ingatlanpiac tekintetében mindig nehezebb időszaknak minősül a szabadságok és az utazgatások, nomeg az irdatlan meleg miatt. Sokan azt hiszik hogy a szabadságolások alatt az emberek többet néznek ingatlant, pedig ez nem így van: akkor tényleg pihenéssel szokták tölteni az időt, az ingatlankeresést könnyen félrerakják - a legtöbben a munkahelyükön vagy egy nehéz munkanap utáni este otthon a gép előtt keresgélnek. A nyár tehát nekünk ingatlanosoknak is egy kicsit pihenősebb időszak, ha ekkor néhány napra elutazunk és telefonon elérhetőek maradunk arra a pár érdeklődőre, bőven elegendő szokott lenni. Előnye a piacnak ilyenkor, hogy a tavaszról fennmaradó ingatlanok ára ekkorra elkezd (jó esetben) mérséklődni: akik már hónapok óta nem adták el ekkor, el kell hogy kezdjenek csökkenteni. A másik, hogy a fenti pihenős időszakok miatt a vevői konkurálás is alacsonyabb - de mint írtam, az ingatlanosok és a tulajdonosok sem biztos hogy azonnal mozgathatóak 1-1 megtekintésre.

Ősz

A tavaszhoz lehet hasonlítani: az egyetemisták albérlet- és ingatlankeresésétől kezdve a munkahelyekre visszaszivárgó eladók és vevők újra ellepik a piacot magasabb érdeklődési számot generálva ezzel, tehát a nyári pihi után újabb erős 3-4 hónap szokott következni, ami egészen a karácsony előtti időszakig kényelmesen el szokott tartani. Költözni ilyenkor sokan szoktak, amit csak a több eső szokott tudni megzavarni, de messze nem olyan vészes, mintha mínusz 10 fokban és 20 centis hóban kellene lehurcolni a harmadikról a szekrényeket... Érdemes tehát az ingatlanhirdetéseket nyár végén elindítani hogy a karácsonyi időszakig el is keljenek ebben az időszakban.

Tél

Egészen december közepéig az őszi érdeklődés ketyeg, majd jön egy olyan halott időszak mint soha máskor az évben. Ez teljesen érthető, mindenki foglalkozzon ilyenkor a Karácsonnyal és a családjával, tehát december 15 és január eleje között csak nagyon szélsőséges esetekben van szükség megtekintésekre, netalántán ajánlattételre vagy foglalózásra. Félreértés ne essék: én is szerződtem már december 23-án este vagyépp a két ünnep között is (az ügyvédek mindkettőt "szeretik", de van az a pénz ugye...), de egyértelműen nem ez a jellemző. A megtekintési időpontok leszervezésénél tehát mindenki legyen egy kicsit rugalmasabb az ingatlanosokkal és az eladókkal egyaránt: legtöbbször nem fognak állandóan ráérni.

Összegezve

Három olyan hónap van, amit én az ingatlanpiac tekintetében mindig gyengébbnek éreztem az elmúlt 10 évben: július, augusztus és december. Ezeknek a hónapoknak is akadnak érdeklődői és megtekintői, de aki július elején kezd el hirdetni egy ingatlant az könnyen lehet hogy csak ősszel fogja eladni, amikor a leendő vevője befejezte a nyaralgatásokat és szabadságokat... A piac már realizálódik, egyre kevesebb a vásárló és egyre több az olyan eladó, aki kezdi realizálni hogy nem az ingatlanos tehet arról, hogy a rettentően túlárazott ingatlant nem tudja elandni: csökkenteni kell kicsit és lesz vevő, mert az értelmes árú ingatlanokra mindig lesz vevő.

Hozzászólnál? Megosztanád velem tapasztalataid? Megteheted Facebook oldalamon keresztül! :)

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr817763712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása