Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hogyan kezelhetőek a zajongó szomszédok?

2018. szeptember 11. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Sokszor lehetett olvasni róla, hogy tizenhat éven át operával kínozta szomszédait egy nő a szlovákiai Párkányban, jópár évig húzódó bírósági ügy lett belőle, de úgy néz ki, végre sikerült megoldást találni. De milyen jogaink vannak itthon? Hogyan tudjuk érvényesíteni akaratunkat? 

o-annoying-neighbor-facebook.jpg

A csendháborítás fogalma

Átalános tévhit, hogy a csendháborítás időintervallumhoz van kötve. Jogilag ha valaki délután kettőkor végez olyan dolgot, ami megzavarhatja a közvetlen környezetében élők nyugalmát, csendháborításnak minősül - ezért szokták előre bejelenteni/kiírni a lakásfelújításokat is: ha előre tájékoztatod a szomszédokat arról, hogy hetekig zaj lesz, talán toleránsabbak egy fokkal. Jog szerint az a csendháborítás az, hogy ha a körülöttünk élők életvitelükkel vagy hobbijukkal olyan zajt csapnak, hogy akadályoz bennünket a lakásunk otthonként való használatában.

Fordulj a rendőrséghez

Első körben mindig próbálj jóhiszeműen beszélni az adott szomszéddal. Ha ez a felszólítás többször is megtörténik és nem hatékony, jogod van rendőrt hívni. Ha az adott zajongó éppen akkor hagyja abba a zajongást amikor a rendőrség kiér, akkor is tájékoztatni kell őket a történtekről, akik figyelmeztetik a zajongót. A híresztelésekkel ellentétben nincs kiszállási költség, bár a rendőrséget 3-4 alkalommal kihívni "indokolatlanul" nem egy jó dolog - rád nézve, így érdemes bebiztosítanod magad: én mindig azt szoktam javasolni, hogy okostelefonnal vegyük föl a jogsértő tevékenységet, legyen bizonyíték, hogy nyitott és zárt ablaknál is mennyire zajos az, ami éppen történik, ezzel a rendőrnek kvázi bizonyítani tudod, ami történt. Ha elsőre nem is, második-harmadik alkalomra a rendőrök bírságot szoktak kiszabni, ez általában használ is, bár a "jószomszédi" kapcsolat igen valószínű, hogy megszűnik...

Rejtett hiba

Ingatlanos szempontból rejtett hibának minősül a rossz szomszédok elhallgatása főleg akkor, ha az adott ingatlant a tulajdonosa pont miattuk adja el. Tehát ha értékesíted az ingatlanodat, érdemes ezt a problémát megoldani elköltözés előtt. Ha nem sikerül, ne tolj ki a vevőddel: mondd el neki hogy mi a helyzet, hogy a lakás megvétele esetén ilyesmi előfordulhat és ne lepődjön meg rajta - sajnos ez akkor is kötelességed, ha emiatt olcsóbban kell eladnod vagy nem is tudod akkor és neki eladni.

Először tehát mindig próbálj meg békés megoldást találni, mert hidd el, kevés rosszabb dolog van annál, hogy féltened kell az autódat vagy értékeidet egy olyan szomszédtól, akit miattad megbüntetett a rendőrség, mert éppen születésnapot tartottak 23 óra utáni zenehallgatással...

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr517763684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása