Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Az ingatlanosod kereshet is helyetted

2018. november 13. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A közvetítői szakma sokak szerint kimerül abban, hogy adsz neki egy megbízást, felrakja X helyre és várja a csodát, pedig ennél sokkal több és mélyebb a szakma azoknak, akik jól végzik. Az egyik ilyen feladat a vevői megbízás.

puzzle.jpg

Mindenkinek volt első

Bármennyi ingatlant eladtál már, bármennyit vettél is, volt első. Volt olyan helyzet, amikor azt sem tudtad, hol kezdj neki az egésznek, amikor bizonytalankodtál, hogy az ár jó-e, hogy mindent elintéztél-e amit el kellett... az első közvetítői megbízás is ilyen: megismerkedsz az ingatlanosoddal, meg kell bíznod benne és hinned kell benne, hogy el tudja adni annyiért, amennyiért megbeszéltétek, olyan feltételekkel, ami neked kedvező. De mi van, ha életed első ingatlanját szeretnéd megtalálni és fogalmad sincs, hogy kezdj neki? Persze, felcsapod a legnagyobb ingatlanos portált és elkezded böngészni a többezer hirdetést, de ha nem ismered az adott települést? Erre való a vevői megbízás. Volt több ügyfelem, aki azért bízott meg, mert lánya vidékről Budapestre jön föl tanulni egyetemre, de azt sem tudják hol vannak az adott kerületek, nemhogy azt, melyik a jó környék és biztonságos egy 19-20 éves fiatal lánynak. 

A vevői megbízás arról szól, hogy megadod igényeidet egy ingatlanosnak, aki amit csak lehet, kihoz a pénzedből úgy, hogy az neked biztonságos és hatékony, mellette pedig időt és energiát spórol neked. Ez a fajta megbízás elég összetett feladat. Az optimális eredmény eléréséhez tervezés, vezetés, folyamatos figyelem, gyors reakciók és határozott lépések szükségesek, ráadásul az aktuális piaci trendek ismerete elengedhetetlen.

Specialisták

Ma már vannak kifejezetten vevőkre specializálódott ingatlanosok, akiket érdemes megbízni, mert a hagyományos ingatlanosok nagyon felületesen dolgoznak ilyen helyzetben, ugyanis nem garantált a jutalék (nem tudhatjuk biztosan, hogy az adott vevő tényleg szeretne-e venni), ingyen pedig senki nem szeret dolgozni... A specialisták jellemzően ugyanúgy jutalékért dolgoznak, mint az eladásokkal foglalkozó oldal, tehát például adott keresést az ingatlanos az eladási ár X százalékáért végzi, de találkoztam már olyannal is, hogy fix összegű megbízási díj, plusz az alku összegének 20%-a a teljes díj a megbízás teljesítésével. Általában időben is korlátozzák a szerződéseket: legtöbben fél évben határozzák meg az intervallumot, ha ezidő alatt nem vesz a vevő semmit úgy, hogy az ingatlanos számtalan ingatlant kiküldött és megnézett a vevővel, a szerződést felbontják.

Konklúzió

A legjobb az egészben, hogy a vevőnek nincs veszteni valója. Rengeteg időt és energiát spórol egy vevői megbízás kiadásával, az ingatlanos megszűri a talált ingatlanokat és rengeteg kört megspórol a vevőnek: általánosan azt mondhatom, hogy 5-7 megtekintési körből és 10-12 megtekintett ingatlanból az én irodám ügyfelei is mindig megtalálják számításaikat, a közelmúltban nagyon kevés vevői megbízás volt, ahol ne tudtuk volna megtalálni és megvenni az adott ingatlant. Az, hogy ez pénzbe kerül, szerintem természetes, hiszen ez egy nagyon összetett és időigényes szolgáltatás. Ügynöke/cége válogatja, hogy milyen összeget kér el és ezért milyen szolgáltatásokat ad, nálam például a megbízás eleje fix díjas, majd sikerdíjas az értékesítés, de volt már olyan is, hogy az alku összegének 20%-át beszéltük meg előzetesen és mindenki örült a végén. 
Ha tehát keresel, de a rengeteg ingatlan között nem találod a megfelelőt, bízz meg egy vevőkkel foglalkozó ügynököt és biztos vagyok benne, hogy megfelelő ügynök megválasztása esetén hatékonyabb lesz a keresésed és összeáll a puzzle mint két kicsi Legó... :)

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8717763670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása