Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Tényleg jobb a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, mint a sima?

2019. március 26. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (a későbbiekben MFL) programját az MNB 2017 nyarán indította el, azóta közel 30 ezer hitelszerződést kötöttek több, mint 344 milliárd forint értékben. De miért nyomja annyira minden bank az MFL-t a hagyományos hitelezések helyett? Csak reklám, vagy tényleg jobb a konstrukció?

b_ob20160104020-e1482478868299-1280x917.jpg

Minősített hitel

A védjegyes lakáshiteleket a Magyar Nemzeti Bank minősítette, aminek nem titkolt célja volt a piaci verseny élénkítése, illetve a jelzáloghitelek kamatának a csökkentése a bevezetéskor. A minősítési rendszer bevezetése előtt az MNB több piaci szereplővel is egyeztetett, hogy a védjegy valóban hasznos legyen mindenki számára. A védjeggyel az volt a cél, hogy olyan lakossági hiteltermék jöjjön létre, ami hosszútávon kiszámítható és könnyen összehasonlítható, a minősítési feltételeknek köszönhetően közel egységes tulajdonságokkal rendelkeznek, függetlenül attól, hogy mely bank vagy takszöv kínálja a terméket.

A futamidő végéig rögzített kamatozás

Mondanom sem kell, mennyien megégtek az előző válságnál a svájci frankkal és azzal, hogy nem fix kamatozással fizették a hitelüket, ezáltal is kiszolgáltatva a piaci változásoknak. A MFL kamatperiódusának hossza három, öt, vagy tíz év is lehet, de választható a futamidő végéig rögzített kamatozás is. Logikus módon a kamatperiódus hosszának növekedésével emelkedik a kamat mértéke is, a kiszámíthatóság és az alacsony kockázat viszont mégis emellett szól, fontos tehát mérlegelni a lehetőségeket, mielőtt meghozod a döntést.

A hitelfelvételnek is vannak díjai

Hitelfelvétel esetén többféle költséget is ki kell fizetni a kölcsön felvételéhez. Ezeket a hitelintézetek maguk határozzák meg, nincs egységes szabály. A MFLnél biztos, hogy a hitelfelvételkor felszámítható díjak korlátozottak lesznek, pl a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 000 forint lehet. Emellett lesznek még persze díjak, de számos intézmény akciós kondíciókkal kínálja a terméket, amely keretében például átvállalják a közjegyzői díjat, vagy elengedik a folyósítási jutalékot. További kedvező feltétel, hogy előtörlesztés esetén ennek díja nem lehet több, mint az előtörlesztett összeg egy százaléka, illetve bármely lakástakarék-pénztári megtakarításból díjmentes.

Fixált időintervallumok

A bankoknak és takszövöknek saját szabályozási rendszere van a hitelek elbírálásához, ellenben a MFL igénybevételekor ezek az időintervallumok is fixálva, vagy legalább is maximalizálva vannak, így pl a hitelkérelem elbírálásáról a hitelintézetnek az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 munkanapon belül döntenie kell és amennyiben a bírálat pozitív, és a szerződés megkötésre kerül, a hitelintézetnek 2 munkanapon belül folyósítania kell a kölcsönt.

A lényeg tehát az, hogy amennyiben lehetőséged van ingatlanvásárláskor igénybe venni az MFLt, mindenképpen élj vele és csak javasolni tudom, hogy minél hosszabb fix kamatozással számolj, akkor is, ha elsőre a kamat soknak tűnik - hidd el, hosszabb távon meg fogja érni, pláne annak tudatában, hogy a jelenlegi alacsony jegybanki alapkamat biztosan nem tartható hosszabb távon. 

Véleményed, tapasztalataid akár ezzel kapcsolatban, akár bármilyen ingatlanügylettel kapcsolatban írd meg nekem bátran Facebook oldalamon keresztül, illetve ha hitelesre lenne szükséged, tudok ajánlani bankfüggetlen hitelügyintézőt, aki kerít neked több banktól ajánlatot, hogy ne neked kelljen végigjárnod őket... :)

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1417763638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása