Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mik a költségeid, ha eladsz egy ingatlant?

2019. május 12. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Megvolt a bejegyzésem egy hete arról, milyen költségeid lehetnek akkor, ha veszel egy ingatlant, most pedig összefoglalom azt, mit kell fizetned akkor, ha eladsz valamit.

b_ob20160104024-e1530085658791-1024x576.jpg

Jutalék

Mindig hangsúlyozom, nincs mindenkinek szüksége ingatlanosra, csak sokkal többen vannak azok, akik azt hiszik magukról, hogy nincs szükségük rá, pedig lenne... Ez is egy szakma, amit jópár kollégámmal együtt jól csinálunk és ahogy minden szakmában, nálunk is vannak kutyaütők és csalók... de ha egy jó kollégához fordul, sokkal jobban is járhat még jutalék megfizetése után is, mintha maga foglalkozott volna vele és rengeteg időráfordítás mellett küzdött volna a rengeteg vevővel... Az átlag jutalékok 3-4% között mozognak, de persze nem ritka az efölötti próbálkozás sem. Amondó vagyok, hogy 3, 3.5%-os jutalék fölött senkit ne bízzanak meg, lesz jobb megoldás a piacon.

Személyi jövedelemadó

Lakás vagy lakóház eladása esetén csak akkor kell SZJA-t fizetni, ha az eladó az ingatlant kevesebb, mint 5 éve vette. 2019-ben egyéb ingatlan esetében a megszerzést követő 5. év után ugyancsak nincs SZJA fizetési-kötelezettség (a régi 15 év helyett). Az ingatlanok eladásakor az adó mértéke 15%, azonban az összeg pontos mértéke függ még több dologtól, például számlával igazolható korszerűsítés, bővítés, az összeg, amennyiért vásárolta, de csökken az összeg évről évre, a vásárlástól számítva, az ötödik évig (a megszerzést követő második évben a levonások utáni összeg 90%-át kell alapul venni, a harmadik évben 60%-ot, a negyedik évben 30%-ot). Ezekbe ennél részletesebben most nem megyek bele, ha valaki akarja, ezen a linken egy letölthető PDF-ben olvashat minden részletről.

Energetikai tanúsítvány

Az eladónak érdemes már akkor elkészíttetnie az energetikait, amikor kitalálja az értékesítés tényét, ugyanis ezzel is elősegíthető az értékesítés. Az energetikai ára lakásoknál 12-20e Ft körül alakul,  házaknál 20-50e Ft, mérettől függően.

Nullás igazolások

Ezt csak extraként írom fel, ugyanis általános esetben az igazolások kikérése nem kerül pénzbe, de fontos, hogy ezeket az igazolásokat készíttessük el, amikorra az ingatlant át kell adnunk új tulajdonosának. A legfontosabb mindközül a lakások esetén felmerülő közös költség igazolása, ugyanis az órákat át lehet iratni egy kis tartozás mellett úgy is, hogy az eladó felé kiküldik a végső összegeket, ami esetleg fennmaradt.

Kihagytam valamit? Írd meg nekem bátran Facebook oldalamon keresztül és kiegészítem vagy akár egy új bejegyzésben is beszélek róla. Szép vasárnap délutánt mindenkinek!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7717763626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása