Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Milyen költségeid lehetnek ingatlanvásárláskor?

2019. május 02. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Több ügyfelem kérdezte mostanában a költségeket egy általános ingatlanvásárlás esetén, ezeket most bejegyzésszinten is összeszedtem, hogy mindenki ki tudjon indulni belőle.

14985349_l.jpg

Vételár

Vagy teljes önerőből, vagy hitellel, CSOKkal, lakástakarékkal - valahogy rendezned kell majd a teljes vételárat, ez mindenkinek egyértelmű. Szerződéskötéskor általánosan 10% foglaló szokott lenni, amit készpénzben szokás rendezni, ez egy adásvételi szerződés ellentételezésére szokott így szolgálni, általában ebből fizeti az eladó az ingatlanost. A lényeg, hogy a szerződéskötéskor már tisztában kell lennünk azzal, hogyan, mikor és milyen forrásokból rendezzük a teljes vételárat és tisztázni kell, hogy a vételárat milyen formában szükséges megfizetni.

Illeték

Vásárláskor a legnagyobb extra tételt az illeték megfizetése jelenti. Az ingatlan piaci értékének 4%-át jelenti, amit minden esetben meg kell fizetni akkor, ha nem "lakáscsere" történik. A lakáscsere az, ha egy éven belül el is adsz vagy el is adtál ingatlant és a megvásárolt ingatlan értéke kisebb, nem kell illetéket megfizetni. Ugyanígy illetékmentes, ha házastársak, vérszerinti rokonok közt történik visszterhes vagyonátruházás, vagy önkormányzati lakás megvásárlásáról van szó. Az illetékkel kapcsolatban fontos még megemlíteni, hogy amennyiben 30 millió forintnál olcsóbb, újépítésű lakásról van szó, akkor az illetéket csak 15 millió forint után kell fizetni, valamint azt, hogy 35 év alatti, első lakást vásárló fiatalok részére csak 2%-ot kell fizetni, amennyiben a lakás vételára 15 millió forint alatt van. Budapesten ez már kvázi lehetetlen, de vidéken még sokan tudnak élni ezzel a lehetőséggel is.

Ügyvédi költség

Minden esetben a Vevő joga ügyvédet választani, kivétel, ha valamiért az eladó ragaszkodik a sajátjához (pl új projekteknél projektügyvédet alkalmaznak, hogy a későbbi, használatbavételi engedély és albetítések intézése is egy kézben legyen, ezáltal is gyorsítva a folyamatokat). Használt ingatlanoknál általánosan a vételár 0.5-1% közötti összegért dolgoznak, fontos azonban, hogy minden esetben ingatlanjoggal foglalkozó ügyvéddel dolgoztassunk - természetesen minden ügyvédnek van joga szerződést ellenjegyezni, de egy válóperes ügyvédnek nem ez a fő területe... 

Esetleges ingatlanos jutalék

Írtam már a vevői jutalékokról bejegyzést, sok vevőnek egyszerűen nincs ideje keresgélni, ezért bizonyos összeg fejében megbíznak egy olyan ingatlanost, aki keres neki, kiszűri a vackokat és segít megtalálni az ideálisat, kevesebb lyukrafutás mellett. Főleg akkor szoktam ezt javasolni, amikor valakinek az adott területen semmi helyismerete nincs - ne gondolja senki, hogy minden utcában jó befektetés a mai világban ingatlant venni...

A hitel járulékos költségei

Bankja válogatja, van ahol elengedik őket és van ahol csak részben számolják fel, de a hitelnek mindig vannak járulékos költségei. Ilyen például a földhivatali költségek (jelzálogbejegyzés), a közjegyzői munkadíj, az értékbecslés díja vagy a folyósítási díj. Érdemes több banktól ajánlatot kérni, mert a THM-ek mellett ezek az összegek is számítanak: összesen kényelmesen 100 ezer forint fölötti mínuszt is jelenthet.

Remélem tudtam segíteni ezzel a kis összefoglalóval, ha úgy gondolod, hogy lehetne bővíteni valamivel, esetleg elmesélnél történetet ezzel kapcsolatban, megteheted Facebook oldalamon keresztül, vagy nekem üzenetben a becsuletesingatlankozvetito.hu weboldalamon, ahol bemutatkozást is láthatsz rólam. 

Kellemes napot mindenkinek, hamarosan hétvége!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3517763628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása