Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mindent a komfortfokozatokról

2019. október 02. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Rengetegen, köztük ingatlanosok is pontatlanul használják a komfortfokozatokat, alább elmagyarázom, hogy például miért nem lehet összkomfortos egy konvektoros lakás, vagy mi is a duplakomfort komfortfokozat.

263229.jpg

A komfortfokozat definíció szerint a lakásnak vagy szállodának a helyiségekkel, valamint a kényelmi berendezésekkel (pl. közművek, fűtés, WC) való ellátottság törvény által meghatározott szintje. A törvény öt féle komfortfokozatot ismer: összkomfortos, komfortos, félkomfortos, komfort nélküli és szükséglakás. Jól látjátok, sem a duplakomfortos, sem a luxus komfortfokozat nem létező a törvény szerint, hiába használják a tulajdonosok, a weboldalak és az ingatlanosok egyaránt. 

Az összkomfortos lakás az a lakás, amely legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel, fürdővel és WC-vel, valamint közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és központos fűtési móddal rendelkezik. A kulcsszó jelen esetben a központos fűtési rendszer, ami pl cirkó vagy kazán, de semmiképpen nem cserépkályha, konvektor vagy olajkályha. Tehát egy konvektoros fűtésű lakás semmiképpen nem lehet összkomfortos. Összesen ennyiben különbözik a komfortos és az összkomfortos komfortfokozat.

Az a lakás, amely a komfortos lakás követelményeinek nem felel meg, de legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá fürdőhelyiséggel vagy WC-vel, valamint legalább villany- és vízellátással, és egyedi fűtési móddal rendelkezik, félkomfortosnak tekinthető.

Ezalatt már csak a komfort nélküli és a szükséglakás definiálható, előbbi az a lakás, amely a félkomfortos lakás követelményeinek nem felel meg, de legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá a lakáson kívül WC (árnyékszék) használatával, valamint egyedi fűtési móddal rendelkezik és a vízvétel lehetősége biztosított, utóbbi helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek alapterülete a 6 m2-t meghaladja, külső határoló fala legalább 12 cm vastag téglafal (vagy más anyagból épült ezzel egyenértékű fal), ablaka vagy üvegezett ajtaja van, továbbá fűthető és WC (árnyékszék) használata, valamint a vízvétel lehetősége biztosított. A fokozatok esetén főzőhelyiség hiányában a lakásnak (ide nem értve a Szükséglakást) „további, legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel kell rendelkeznie”.

A komfortfokozatokat az 1993. évi LXXVIII. törvény 91/A. § -a szabályozza.

A "duplakomfort" és a "luxus" fogalmakat a jogszabály nem ismeri, ezek az összkomfortos fokozatba esnek, mindkettő a 2 vagy több fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkező ingatlanokra használják, főleg a hirdetésekben - a luxus annyiban különbözik még, hogy a használt anyagok a legmagasabb minőséget képviselik (a tulaj vagy a hirdető szerint, mert természetesen ez teljesen szubjektív).

Ha kérdésed lenne, bátran írj nekem Facebook oldalamon keresztül.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1917763596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása