Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Elfogytak az érdeklődők. Mit tehetnék?

2019. október 17. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Az egész piac érzi az érdeklődői visszaesést, nem csak az ingatlanközvetítők, a tulajdonosok is. És mi természetesen tudjuk, mit lehet ilyenkor tenni hogy mégis elkeljen az ingatlan, a legtöbb tulajdonos, mivel nem szakértő a témában, csak topog egy helyben, ahelyett hogy lépne - ez a bejegyzés most nekik fog segíteni.

it_photo_81085.jpg

 

Fotózd újra

Az előző bejegyzésemből tökéletesen látszik, hogy mennyire komoly különbség van fotó és fotó között. Egy ingatlanos komolytalanul végzi a munkáját, ha csak egy telefonnal körbekattintgat: fotóssal, vagy komoly fotófelszereléssel kell járni a lakásokba, hogy a maximum kihozható legyen belőle. Tehát az első tanács: rendrakás és elpakolás után egy új, profi fotósorozat készüljön az ingatlanról. Igen, ez egy fizetős szolgáltatás ha nem ingatlanossal dolgoztat, de az eladáshoz feltétlenül szükséges.

Nélkülözhetetlen az alaprajz

Még a standard panellakásoknál is egyértelmű tartozék az alaprajz, ugyanis az egyszeri lakásvásárlónak nincs meg az a szintű és típusú fantáziája, mint nekünk ingatlanosoknak, hogy néhány kép alapján össze tudjuk rakni fejben a helyiségek elrendezését. Ha nem tudsz alaprajzot rajzolni, ne csüggedj! Mi ingatlanosok tudunk, de ha továbbra sem bíznál meg senkit, biztosan találsz a rokonságodban vagy a baráti körödben olyan embert, aki tudja, hogyan kell megrajzolni először kézzel, majd számítógéppel, például Sweet Home 3D-vel, vagy a com saját alaprajz-rajzoló szoftverével - a lényeg, hogy legyen.

Pontos adatmegadás és leírás

nincsmegadva.jpg

Te mit gondolsz, amikor meglátsz egy olyan hirdetést, ahol az adatok így vannak (vagyis nincsenek) megadva? Legyen az hozzánemértés vagy szimpla lustaság, az ilyen lakásokra nem lehet megfelelően szűrni sem, mivel nem fog egy olyan keresésben sem megjelenni, ahol az érdeklődő akár emeletre, akár komfortfokozatra vagy bármi másra szűr... A leírás legalább annyira lényeges, mint az adatmegadás: nem lehet minden adatot megadni fent, ezért írj pontos leírást: közlekedés, környezet, pontos rezsiköltségek, felújítási körülmények és annak ideje, a ház állapota kívül és belül, mikor költözhető, mi tartozik az árba, marad-e esetleg bármilyen bútor vagy más egyéb az ingatlan bármely részében, van-e hozzá garázs, tároló vagy egyéb helyiség, van-e közös kerékpártároló... sorolhatnám, a lényeg, hogy minden olyan kérdésre érdemes leírni a választ, amit te is megkérdeznél, ha te akarnád megvenni a saját ingatlanod.

Árazás

Ha mindent jól csináltál, mindehol kiemelten, pénzért, fotókkal hirdetsz és tényleg úgy gondolod, hogy semmin nem tudsz már változtatni hogy jobb legyen, akkor egyetlen lehetőséged maradt: csökkenteni az árat. Ne hidd, hogy az ingatlanod többet ér, mert akkor már elkelt volna. Ne foglalkozz azzal, hogy a szomszéd házban milliókkal drágábban árulják az ingatlant, mert a kulcsszó megintcsak az _árulják_. A büdös életben nem fogják eladni, mert a tied olcsóbb, először a tiedre fog minden érdeklődő ráhajtani. Próbáld meg kizárni az érzelmi kötődést és próbálj meg termékként tekinteni az ingatlanodra, próbáld meg érdeklődői szemmel azt látni, mintha először járnál az ingatlanban: mi az ami megfog benne? Mi az amiért te megvennéd? Mi az ami nem tetszik? Próbálj meg minél több pozitívumot felsorolni és próbáld meg a negatív dolgokat eltüntetni. Koszos a fal a gyerek miatt? Le kell festeni, mert másoknak sem fog tetszeni. Összetört a konyhabútorban egy üveg, ki kell cserélni, mert sokkal jobban fog mutatni eladáskor. Esetleg kosz van, mert a bérlőd mocskot hagyott maga után kiköltözéskor? Patyolattisztára kell takarítani az ingatlant, kocsit sem koszosan-mocskosan raknak ki eladásra. Hozd ki a maximumot a lakásból és megkapod érte a maximumot, amit az aktuális piac szerint megkaphatsz.

Sok szerencsét és sok minőségi hirdetést mindenkinek!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr5917763592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása