Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Tanácsok a piacon maradó eladóknak és vevőknek

2020. április 01. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Szinte teljesen leállt a vírus miatt az élet szinte minden területen (őszinte tiszteletem az egészségügyben dolgozóknak!), az ingatlanpiacot is keményen sújtja a dolog. Azonban vannak olyanok, akik valamilyen kényszer miatt most is keresnek vagy árulnak, nekik adnék néhány fontos, szinte kötelezően betartandó tanácsot home officeomból.

realtor-work-vacation.jpg

Eladók

Ha aktív eladásban tartod az ingatlanod, figyeld a piacot! Most komolyabb zuhanás volt az árakban minden szegmensben, de persze nem érintette mindegyiket egyformán: a belvárosban lévő lakásokat máshogy érinti a jelenlegi helyzet, mint a külvárosi tucatpaneleket. A fontos az, hogy figyeld az árakat, csökkentsd ha szükséges, mert másképp nem fog elkelni jelenleg. Ha nem sürgős, vedd le pár hétre és majd akkor tedd vissza, amikor újra lesz/lehet megfelelő minőségű kereslet rá.
Most mindennél fontosabb lett az, hogy akár személyes megtekintés nélkül is megfelelő információmennyiséget adj át az ingatlanodról, így érdemes 3D sétát csinálni/csináltatni, vagy a szövegben felajánlani, hogy videótelefonos kommunikáció mellett egy élő videóbejárásos megtekintés is megoldható. Fotók és alaprajz, valamint megfelelő és részletes leírás nélkül felejtsd el az egészet, értelmetlen.

Vevők

Ha most piacon maradál, arra komoly okod van. Akár kényszerből kell venned, akár kihasználnád a hirtelen áresést vagy az akár 15-20%-os alkulehetőségeket, légy mindig körültekintő! Fontos, hogy ne sértődj meg, ha a jelenlegi helyzetben nem akarnak beengedni lakott ingatlanba, kérdezz rá, hogy egy videótelefonos bejárás megoldható-e, hogy ne kelljen utcára menned, ha nem feltétlenül szükséges. Rugalmasabb az adásvétel menete is, ha megoldható, ne legyen semmilyen készpénzmozgás, az ingatlanos jelenléte sem feltétlen szükséges, de már online szerződéskötésre is van lehetőség, ha megfelelő ügyvéded van. 

Mindenkinek azt javaslom, hogy MARADJON OTTHON! Jelenleg ezzel tehetünk a legtöbbet azért, hogy az egésznek vége legyen. De ha mindenképpen menned kell, légy körültekintő, figyelj a környezetedre. Olvastam egy remek hozzászólást a vírussal kapcsolatban, ami nagyon megragadt: Manapság azzal mented meg a világot, hogy otthon ülsz és tévézel. Legalább ezt ne rontsuk el. 

Mindenki vigyázzon magára!

Attila, IngatlanPáholy

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8717763558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása