Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mikor (ne) kezdj bele az ingatlanozásba?

2020. május 02. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Óriási pénzt kereshetsz, szabad munkaidőbeosztással? Kicsit kamunak hangzik, kicsit MLM style és a fele sem igaz annak, amit hisznek rólunk az emberek. Évek kemény munkája és sok-sok tanulás kell ahhoz, hogy az emberből elismert ingatlanos legyen, ennek pedig megvan az ára.

youzign-2.jpg

Külső körülmények

Lehetsz bármilyen profi, egy olyan külső körülmény, mint a jelenlegi vírus erősen befolyásolja a piacot, a keresletet - nehéz eladni nem létező ügyfeleknek. Kezdőként a jelenlegi piac felér egy anyagi öngyilkossággal, így ez az év biztosan nem a legoptimálisabb arra, hogy belekezdj ebbe a szakmába. Egyébként külső körülménynek minősül az időjárás is (nyáron a nyaralások miatt kevesebb az ügyfél, nagy hóban a mutatás problémás, stb... de ez inkább már a mikromenedzselés része). 

OKJ

Komplett átalakult az OKJ-s ingatlanközvetítői képzés, a hagyományosan és magában oktatható képzések közül kikerült a szakmánk. Azonban egy ilyen alap nélkül felesleges belekezdened is a munkába: legyél bármilyen szorgalmas, enélkül esélyed sincs komolyan érvényesülni, ráadásul nem tudsz számlát sem adni. Hiába csábítanak a franchiseok papír nélkül, az az alap tudás, amit ez a képzés ad, elengedhetetlen a sikerességhez.

Bevétel

Mivel vállalkozási forma, nincs alapjövedelmed, tehát anélkül bele se kezdj, ha nincs félretéve néhány havi tartalék mindenfajta kiadásodra. Ehhez vedd hozzá azt is, hogy a tanfolyam kb 100 ezer forint, ha KATÁsként kezded, havi 50 ezer forint, és az első 2-3 hónapban igencsak mázli és nagyon jó mentor kell ahhoz, hogy legyen eladásod - és persze számold bele, hogy mennyi marad nálad egy eladás után, ha franchisenál kezdesz dolgozni. 

Mentorálás

Kevés fontosabb dolog van a szakma kezdetekor, mint egy megfelelően megválasztott főnök. Igen, neked kell választanod, nem az a lényeg hogy milyen franchise vagy cég van az irodai táblán, az a fontos, hogy a főnököd, a mentorod mennyit és milyen minőségben segíti az első hónapjaid. Sajnos a legtöbb irodánál kiadják hogy "hívj hideget" százszámra, menj magadtól ügyfélhez, stb... ez a tipikus főnök. A mentor megy elöl: mutatja az utat, elvisz saját tárgyalásaira, majd elmegy veled a te első tárgyalásaidra - így lehet a legjobban és a legjobb minőségben megtanulni mindazt, ami fontos. 

Egy jó ingatlanos egyszerre jó szakember és pszichológus, megfelelően jártas az informatikában (3D, alaprajz, videózás, stb), jó helyesírással és kiváló kommunikációs képességekkel rendelkezik, ad magára és környezetére, tisztelettudó és mindezekelőtt BECSÜLETES. Ha valamely tulajdonság hiányzik belőled, igazán sikeres és jó karmával rendelkező ingatlanos soha nem lehet belőled. Ha tudatosan odafigyelsz a fenti pontokra és megfogadod a tanácsaim, akkor lehet belőled valami - hidd el, néhány év távlatából már látom, nekem mit kellett volna az elején másképp csinálni ahhoz, hogy előrébb legyek. 

Vigyázzatok magatokra, #sztéjhóm akinek még ez van kiadva, reméljük, hamarosan kilábalunk ebből a katyvaszból és mehetünk göröngyöt góréba górálni :D

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr5917763552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása