Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Pozitív jelek a piac újraindulására, mit hoz a nyár?

2020. május 31. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Alakul ez! Vírus utáni enyhítések, kinyithattak a kávézók már bent is, láthatóan történik valami. A tavasz ment a kukába komplett, azonban szerintem egy rendhagyó nyár következik, leírom, hogy szerintem mi lesz optimista és pesszimista szempontból is.

letoltes.jpg

Optimista

Az enyhítések a lehető legjobbkor jönnek az ingatlanpiac szempontjából. Azt gondolom, hogy a nyáron a külföldi nyaralások inkább belföldi wellnesszé degradálódnak, így minden potenciális érdeklődőnek több ideje marad ingatlant venni. Ahogy eddig látom, a tavaszi roham áttolódott mostanra: május 20 óta több érdeklődő van ingatlanainkra, mint az előző két hónapban összesen. Túristák, nézelődők és komolyak egyaránt, de most előbbieknek is örülök: végre látszik, hogy megindult valami. Az optimista énem szerint nem lesz második hullám, vagy a jelenlegi trendek szerint szépen nyugalomban eltűnik a vírus, majd hamarosan lesz vakcina és elfelejthetjük az egészet, így a gazdaság is elkezd helyreállni. Ez biztosan egy hosszabb folyamat lesz, de azt gondolom, hogy 2021-re már nem fog érződni ez a pár hónap leállás és minden növekedés reális lehet. 

Pesszimista

Az enyhítések miatt második hullámra számíthatunk, ami nyár végén, ősszel realizálódik egy újabb 2 hónapos hessteg maradjotthon hullámmal. Sokan számítanak komolyabb visszaesésre mind gazdaságilag, mind ingatlanár és kereslet szempontjából is és a piacnak nem tesz jót a rövid távú kiadásos ingatlanok szorongatása sem. Sok rövid távús a piacra dobta ingatlanát hosszú távra, ez a túlkínálat pedig egyértelmű árcsökkenéshez, nagyobb áralkukhoz és a meglévő bérlők jobb megbecsüléséhez vezetett, ezek az ingatlanok a bérlői piac csökkenése miatt pedig 2018-19-hez képest még az árcsökkenést is el kell hogy viseljék. 2021 is nehéz lesz, stagnálás várható a 2020 során lecsökkent szinten, de piac lesz ott is, mert aki ingatlant cserél ugyanazon áron, mindegy, hogy azt milyen áron teszi. 

Hitelezés

Több bank komolyabban, több bank kevésbé, de mindenki szigorított a hitelfelvételen és komolyabban ellenőrzik az adós munkahelyi viszonyait, de azt nem lehet mondani, hogy nehezebb lenne a hitelfelvétel: most is kaphatóak remek THM-mel és jó törlesztővel hitelek, a szigorítás inkább csak azoknak kedvezőtlen, akiket amúgyis megérintett a vírus miatti visszaesés, így eltolódik az ingatlanvásárlás. Nem kell tehát megijedni, az előszűrés mindenkinek ingyen és bérmentve elérhető, ha pl bankfüggetlen hitelügyintézővel csinálja, a lehető legjobb megoldást meg fogja kapni, ami elérhető. 

Ha kérdésed lenne, hozzáfűznél valamit vagy szükséged lenne ilyen hitelügyintézőre, írj nekem Facebookon vagy emailben és szívesen segítek.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2117763546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása