Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Minimális dolog, mégis elúszhat az egész telekvásárlás: a zártkert

2020. augusztus 17. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A mai világban a legtöbb belvárosi lakó és paneltulaj is elgondolkodott abban, hogy agglomerációba költözik, vagy legalább egy telket vesz, ahol építhet valamit elvonuláshoz. Remek ötlet, azonban nem véletlen, hogy telekvásárlásnál az egyik első és legfontosabb dolog ellenőrizni a tulajdoni lapot: belterület, külterület, zártkert.

zartkert.jpg

A telekkönyvi nyilvántartás a földterületeket két osztályba sorolja. Lehetnek belterületiek és külterületiek.  A zártkert kategória ma már hivatalosan nem használt minősítés, viszont a tulajdoni lapokon ezeket még számos esetben nem írták át, ráadásul a köznyelv is még napi szinten használja. A zártkerti kategóriába sorolt területek a településhez tartozó szőlők, gyümölcsösök, pincék, zártkerti gazdasági és pihenő célú épületek. Ma, hivatalosan csak belterületi és külterületi földek léteznek - a zártkert a külterülethez tartozik.

A belterület a település azon része, ahol a lakóházak állnak a hozzájuk tartozó telkekkel. A külterület ugyan még a településhez tartozik, de itt a beépíthetőség általában csak néhány százalék. Az önkormányzatoknak a belterületi ingatlanok tekintetében nagyobb a felelősségük, például lennie kell infrastruktúrának, úthálózatnak, közműveknek, szemétszállításnak. Külterületen a feladatkör sokkal kisebb.

Amennyiben zártkertben lévő ingatlant szeretnél megvásárolni, akkor lényeges körülmény, hogy a tulajdoni lapon mi a megnevezése a szóban forgó ingatlannak. Ha például gazdasági épület, akkor hiába lakás minőségű az épület, nem számít lakóingatlannak, nincs hozzá se hagyományos lakáshitel, sem CSOK.

2020-ban már nincs lehetőség arra, hogy a zártkert tulajdonosa kérésére az illetékes földhivatal a zártkertet művelés alól kivont zártkerté átminősítse – aranykorona miatt. Az adott területre érvényes besorolások (aranykorona értékek) a földhivatalban vannak nyilvántartva, és az ingatlan tulajdoni lapján is feltüntetésre kerülnek. Az értékek hektárra vannak megadva, ezek tört értékek. Mivel az aranykorona értéket tartalmazza a tulajdoni lap, tehát azon látható, hogy az adott földrészlet milyen alrészletekbõl áll, azon belül pedig milyen minõségi osztályok vannak, és azoknak mennyi az aranykorona értéke. 

Lényeges tehát, hogy mielőtt ilyen ingatlant vásárolunk, ellenőrizzük a tulajdoni lapot és kérjünk szakértői segítséget, ha szükségesnek tartjuk.

Hozzászólnál, vagy kiegészítenéd a témát? Megteheted Facebook oldalamon keresztül!

Attila

források: bankmonitor.hu, ingatlanszotar.hu, arsboni.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr117763528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása