Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Egy kis kiokosítás építkezőknek: a tadelakt

2020. október 13. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A tadelakt egy tradicionális marokkói vízálló vakolatkülönlegesség, amelyet speciális technikával készítenek el, lényege, hogy az egyedi összetételű meszes vakolatot lapos, sima kővel tömörítik, polírozzák, majd növényi szappannal impregnálják. Az alapanyagot a Marrakesh környékén található mészbányákban nyerik, égetik, majd oltják, majd egyéb természetes ásványi összetevőket kevernek hozzá. A végeredmény egy rendkívül kemény, vízálló vakolat, amelynek tömörsége a víztisztítókban használt betonéval vetekszik.

tadelakt.jpg

Felhasználása

Nálunk leginkább a vizes helyiségekben, főleg fürdőszobákban alkalmazzák. Leggyakrabban a falakon csempék helyettesítésére, valamint zuhanyfülkékben jó, ezt követi az épített mosdók és zuhanytálcák sora, de épített kádak bevonására is elterjedten használják. A hagyományos fürdőkön túl szaunákban és welness létesítményekben is egyre gyakrabban alkalmazzák. Alkalmas fűtőberendezések, főleg kandallók, és tömegkályhák borítására is. A nagy hőterhelés, illetve a jelentős hőingadozás miatt nem kizárható, hogy a felület pókhálószerű hajszálrepedések keletkeznek, de ez egyrészt jól mutat, másrészt a használatot nem befolyásolja.

veranda_02.JPG

A tadelakt gyakorlatilag egy kézi erővel tömörített mészkő bevonat, és mint ilyen a különféle mészkövekhez és márványokhoz hasonlóan kezelendő, kopásállósága is a mészkőhöz áll közel. Kerülni kell az agresszív savas és lúgos tisztítószereket, valamint a súrolószereket. Tisztítására és ápolására nincs szükség semmi másra, mint természetes növényi szappanra.

Összetételéből kifolyólag fehér színű, ásványi vagy föld pigmentekkel változatosan lehet színezni (tradicionális színezéke a vörös okker).

1131341141414.jpg

Szerintem remek és rendkívül ízléses építési technika, mellyel egy kesztölci házban találkoztam először, de azonnal megtetszett és úgy gondolom, méltatlanul kevesen ismerik itthon. Te mit gondolsz róla? Esetleg van saját élményed? Megírhatod nekem Facebook oldalamon keresztül.

Attila

 

források: naturillo.hu, csaladihaztervezes.hu, wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7017763518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása