Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Egy kis kiokosítás építkezőknek: a napelemes tetőcserép

2020. október 22. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Szerintem rengeteg embernek mondok most újat: a napelemes tetőcserép igenis létező, már használt, rendkívül innovatív technológia, aminek az elterjedése még várat magára. Azonban attól, hogy a hagyományos napelemrendszereknek olcsóbb jelenleg a kivitelezése, jó tisztában lenni ezzel a rendszerrel, mert egyértelműen ez lehet a jövő egyik fontos építkezési eszköze a megújuló energiapiacon.

generon.jpg

Anélkül, hogy komolyabb reklámot csinálnék nekik: két márka van jelen jelenleg a magyar piacon, mindkettőnek ugyanazok az előnyei, valamint a hátrányai: komoly előny, hogy egyértelműen növeli a ház értékét és eladhatóságát, hogy stílusos és egyben teljes körű megoldás a tetőfedésre, a hagyományos napelemek rögzítési rendszerei nélkül. 
Egyértelműen legnagyobb hátránya pedig az, hogy jelenleg ár-érték arányban még nem versenyképes a hagyományos napelemrendszerekkel szemben, tehát hosszabb a megtérülési ideje, mint hagyományos társainak. Emellett a hatásfoka is elmarad a sima napelemektől: mivel nincs alatta szellőzés, hamarabb felmelegszik, így a prémium napelemrendszerekhez képest 20-23%-kal rosszabb hatásfokkal működik, ami ugyancsak a megtérülési időt növeli. 

tesla-solar-roof-quote.jpg
Egyértelműen a jövő egyik nagy találmánya tehát ez a tetőcserép, azonban a tömeges elterjedésre még a fent említett hátrányok miatt még biztosan nem kell pár évig számítani. Az bizonyos, hogy a napelemrendszerek folyamatos terjedése megállíthatatlan, mert a megújuló energiáé egyértelműen a jövő és hiszek benne, hogy nagyobb versenyhelyzettel (jelenleg csak két cég forgalmaz ilyen cserepet), hatékonyságnöveléssel gyorsan el fog terjedni és 10-15 éven belül komoly az új házak nagyobb részén ilyen cserepekkel fogunk találkozni.

Szinte mindenfajta tetőre kompatibilis, könnyű és építése sem bonyolult, arról nem is beszélve, hogy megújuló energiás hitelek 0%-os kamattal elérhetőek a kivitelezésére - 10 vagy akár 20 év garancia mellett.

Kérdésed lenne vagy hozzászólnál a témához? Örömmel veszem Facebook oldalamon keresztül!

Szép hosszúhétvégét mindenkinek!

Attila

 

 

forrás: solar-kit.hu, terranteto.hu, alternativenergia.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6117763516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása