Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Évértékelés és várakozás szubjektíve

2020. december 22. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Rendhagyó év volt 2020, kedvenc koronavírusunk sokmindent átírt, jóslatokat tett tönkre és munkahelyeket vett el, 2021-től azonban jogosan várhat mindenki egy kicsit mást, talán többet. De az is lesz? Szubjektív évértékelés és jóslat az év utolsó bejegyzésében.

year-4435497_960_720.jpg

2020

Az év úgy kezdődött, mint mindegyik másik: voltak ügyletek, várakozások és tervezések, aztán tavaszra szépen bezárkózás... akkor még nem tudtuk, hogy a tavaszi első hullám egy laza délutáni ücsörgés a tengerparton a második hullámhoz képest... a legrosszabbkor jött a belvárosi piacnak a hotellobbi a rövid távú kiadás korlátozására - a kormány az önkormányzatokra tolta ezt a terhet és bár bejelentve semmi nincs továbbra sem, a bizonytalansági tényező csúnyán rányomta a bélyegét a szegmensre, a vírus pedig lehúzta a képzeletbeli rolót a határon. Két fontos változást hozott a piacon a lépés: a rövid távús ingatlanok egy része a hosszú távú piacra lépett, a másik fele eladásra adta a fejét - tönkretéve mindkét piac addigi árazását a túlkínálattal, amiből azóta sem lábalt ki ez a szegmens. 
Budapest külső kerületei és az agglomeráció továbbrais erős (ki akar mostanság a belvárosban élni ugyebár), sok csökkenést jövőre sem várok ebben a kategóriában. December közepéig úgy festett, a hiteltörlesztési moratórium is szívathat egy sort az embereken, azonban ezt újabb fél évvel kitolták, emiatt a vírus után (remélhetőleg) lesz egy újabb hullám az eladó piacon a bedőlt hitelek miatt...

2021

Az év elejére a törlesztési moratórium tehát nem fogja a bélyegét rányomni, azonban a CSOKkal vásárolt ingatlanok illetékmentessége, valamint az újlakás áfakedvezmény visszavezetése adhat egy lökést a vásárlói rétegnek, révén az utóbbi 2-3 évben nem voltak olyan alacsonyan az árak mint most és őszintén megvallva én nem is látok további komoly csökkenést, csak néhány tényleg túlzsúfolt kerületben, vagy további szigorítás, szabályozás (rövid távú kiadás ugye) esetén. 

Apropó, hiteltörlesztési moratórium: alább egy táblázat, hogy aki kérte a törlesztés befagyasztását, kicsit nem árt, ha számolgat, hogy mennyit is kell visszafizetnie a moratórium után - senki ne gondolja, hogy a bankok benyelik a mínuszt... a táblázatban három általános hitelkonstrukció törlesztési paraméterei és különbözete a moratórium után. A táblázatot a portfolió csinálta, innen is köszi nekik, hogy most felhasználhatom :)

132113753_221247026328893_5575022920486281190_n.jpg

Jól látszik tehát, hogy ha megteheted, hogy törleszted a hiteled, akkor SEMMIKÉPPEN ne fagyaszd be - komoly százezrek lesznek a törlesztés végére a különbségek...

Gondoltam írok egy pozitív posztot így karácsony előttre, bocsánat, ha ez kevésbé sikerült, majd pozitív leszek a Kalmárok podcast utolsó részében, melyet a két ünnep között fogunk rögzíteni :) Ha eddig nem követted a műsort, IDE kattintva a Spotifyon is megteheted, de a kalmarok.hu is működik.

Nagyon boldog és pihenéssel teli karácsonyi ünnepeket kívánok neked és családodnak, nehéz év volt, de hiszek benne, hogy jövőre mindenkinek jobb lesz és mindenki, TE is megtalálod a számításaidat és amit szilveszterkor titokban, magadban kívánsz, azt sikerül valóra váltani! :)

Találkozunk 2021-ben!

Attila, Ingatlanpáholy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7917763502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása