Ingatlanpiaci tanácsadó blog

5 dolog hogy felismerd: kutyaütő az ingatlanosod!

2021. március 21. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Egy ideális ingatlanértékesítés során csak a win-win helyzet fogadható el. Ez nem kérdés, annyira fontosnak tartom, hogy ezzel kezdem ezt a bejegyzést; őszintén hiszek is benne. Egy szimpla eladó-vevő kapcsolat ugyanúgy lehet win-win a végén, mint egy eladó-közvetítő-vevő kapcsolat, de egy ilyen helyzetben óriási szerepe van a közvetítőnek: bár az eladóval vagyunk szerződéses viszonyban, mindkét fél érdekeit figyelembe kell vennünk és a lehetőségekhez mérten a vevő igényeit is ki kell elégítenünk ahhoz, hogy jól sikerült üzlet legyen a végén. Ez az igény sokféle lehet: akár csak egy költöztetés elintézésétől kezdve egy komplett hitelbírálati vonalon át rengeteg olyan lépésben tudunk segíteni, amellyel az átlag vevő nagyon keveset, vagy akár soha nem foglalkozott, ezért nem árt figyelmesnek lenni.

A fő probléma ott van, amikor ezt az élethelyzetet, ezt az emberi sorsot egy rossz közvetítő kezébe adja valamely fél, amiből a végén csúnya dolgok sülhetnek ki, és nem csak az árra gondolok - akár komoly anyagi következményekkel is járhat, ha nem megfelelő szakértőt választottunk. Összeszedtem öt fontos aspektust, mi alapján vizsgáljuk saját közvetítő partnerünket, vagy mi alapján válasszunk, mielőtt megbízást adunk valamelyiknek.

111.jpg

Helyismeret

Tőled kérdezi az odajutást? Fogalma sincs, egyáltalán mely kerületről, mely környékről beszélsz? Akkor ő nem a te embered. Félreértés ne essék: nem taxisofőr-szinten kell ismerni minden kapualjat, csupán olyan ingatlanossal érdemes dolgozni, aki a terület szakértőjének számít, adott már el a környéken, ismeri a városrészeket, a határokat, az előnyöket, hátrányokat. Tehát ha például egy 12. kerületi ingatlant eladnál, nem a legszerencsésebb egy 20. kerületi ingatlanost megbízni, ahogy záhonyi ingatlanra se soproni ingatlanost hívj fel. Az ingatlanosod jól ismeri a környéket, esetleg ott az irodája, ott él vagy sokat ad ott el? 

Tisztelet

A tisztelet és a bizalom kérdése külön bejegyzést érdemel (volt is már), de jelen esetben egyszerű dolgokra gondolok: amikor először találkozol vele, illedelmes, megfelelően van felöltözve, nem büdös, leveszi a cipőjét, mielőtt belép az ingatlanba (vagy lábzsákot húz kérdés nélkül, mert így illik). Megadja tehát a tiszteletet neked és az ingatlannak egyaránt, hiszen az lesz a feladata, hogy az adott terméket a lehető legjobb színében tüntesse fel, ezzel is maximalizálva annak piaci értékét. Jelenleg a maszk is alap elvárás, szóba se állj olyannal, aki nem tisztel meg azzal, hogy maszkot húz a vírus miatt.

Etikátlanság

Ha találsz egy szórólapot a postaládádban, hogy "svájci orvos házaspár lakást keres ebben a házban", biztosan ingatlanos lesz. Sosem lesz jó kapcsolatod egy ingatlanossal sem, aki hazudozással kezdi a kommunikációt - máskor is hazudni fog vagy neked, vagy a vevődnek, vagy mindkettőtöknek, ez pedig akár pereskedéssel is végződhet. Nem szabad elfelejteni, hogy az ingatlanos is anyagi felelősséggel tartozik egy eladás után, mert ha nem árult el egy rejtett hibát amiről tudott, ugyanúgy felelősségre vonható, mint az eladó... válassz őszinte, magáról sokat kommunikáló, online teljesen lecsekkolható ingatlanost, aki vállalja ország-világ előtt, hogy ez a szakmája (Facebook, LinkedIn és Instagram a legegyszerűbb ellenőrzési módok). Tehát ha már dolgozol ingatlanossal de még nem néztél utána, itt az ideje!

Minőség

Hallgass meg 2-3 ingatlanost megbízás előtt és minden ingatlanosnak nézz utána a hirdetési portálokon. Ha már dolgozol együtt, most, amint végigolvastad a blogom, menj fel az ingatlan.com-ra és keress rá a saját ingatlanodra. Igénytelen, vacak képekkel hirdet? Nincs vagy nem megfelelő minőségű az alaprajz? Nulla hozzáértés a szövegben, rossz és hibás információk? Már bonthatod is a szerződést, keress egy MEGFELELŐ ingatlanost a munkára, van rengeteg választási lehetőséged. Egy ingatlanossal érdemes dolgozni, mert egy ingatlanos belead mindent az eladásba, de minél többet bízol meg, annál kevésbé fognak az ingatlanosok energiát belerakni - túl kevés az esélye annak, hogy ők adják el.

Iroda

Semmiképpen nem akarom bántani a mezítlábas ingatlanosokat (így nevezzük azokat, akik iroda nélkül dolgoznak), főleg a mai, lezártság és vírus időszakában töltött hetek alatt lényegtelen az iroda, de szerintem nem mindegy, hogy egy vevővel egy cukrászdában vételizünk az ingatlanra, vagy egy ízléses és tiszta irodában. Manapság nem kerül sokba egy üzlethelyiség, de akár egy lakásból is elkülöníthető egy irodarész vagy tárgyaló (az ügyvédi irodák legtöbbje így működik és semmi probléma velük), de mindenképpen komolyságot ad és minőséget, alap elvárást sugároz egy üzleti helyiség.

Van még ötleted? Szívesen meghallgatom Facebook oldalamon keresztül kommentben. Érdekelne a szakmáról egyéb infó? Hallgasd a Kalmárok podcastet, itt megtalálod!

Szép napot kívánok mindenkinek!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1417763476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása