Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Az első madarak a kerületi AirBnB szabályozásról megérkeztek!

2021. március 29. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Még nem aktív, de már abba az irányba mozog a terézvárosi önkormányzat által készített előírás a rövid távú lakáskiadás megfelelő szabályozására vonatkozóan. Összeszedtem, mire is gondoltak, és leírom a véleményem is.

letoltes_2.jpg

Mielőtt bárki kérdezné: igen, tudom hogy az AirBnB csak egy cég, ahol lehet intézni a rövid távú lakáskiadásokat, azonban a cég és a tevékenység annyira összemosódott már a köznyelvben, mint a Toi-toi WC-k: az is csak egy cég, mégis mindenki tudja, miről beszélek, amikor leírom.

A szabályozás maga már régóta esedékes, ha a vírus nem jött volna, biztos vagyok benne, hogy 2021-et már szabályozott körülmények között kezdte volna meg a turizmus, de jött és minden borult. Terézváros, tehát a 6. kerület az első olyan önkormányzat, aki kiadta, mire is gonolt, milyen tekintetben szigorítana. A legfontosabb pontok az alábbiak:

- a ház engedélye feltétlenül szükséges, ha ez megvan, a házirendet magyarul és angolul is ki kell függeszteni
- az üzemeltető köteles kiírni a szálláshely bejáratánál a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban használt regisztrációs számát
- meg kell adni egy olyan telefonszámot, amelyen gond esetén a nap 24 órájában el lehet érni valakit
- meg kell váltani a szükséges parkolóhelyeket, amennyiben az ingatlan nem rendelkezik azzal

A lényeg tehát, hogy nem a kiadott napok számában korlátoztak, hanem a háznak és az önkormányzatnak az engedélye mellett szükséges fenntartani majd egy diszpécserszolgálatot is, ami szerintem egy elég komoly piaci rés jelenleg - tehát kötni kell egy kezelő cég mellett egy ilyen szerződést is. Az természetesen alap, hogy az ingatlan pontos alaprajzát és a kezeléshez szükséges szoftvert is be kell küldeni az engedély megkapásához.

Én őszintén szólva komolyabb szigorra, konkrétan egész területeken való betiltásra számítottam - úgy gondolom, ezek a feltételek vállalhatóak. Lesznek és vannak persze már most is szép számmal olyan házak, ahol teljesen betiltotta a lakóközösség az ilyen felhasználást, de vannak házak, ahol már most rengeteg a rövid távon kiadott ingatlan - ezekben a házakban tehát meg is lehet szavaztatni, tovább is lehet üzemeltetni, ami bizakodásra adhat okot minden ilyen tulajdonosnak. 

További információk és a parkolóhely megváltással kapcsolatos infók Terézváros Önkormányzat saját honlapján megtekinthetőek, azért tettem IDE egy kattintható linket, ha valaki átolvasná.

Amint további kerületek is csatlakoznak, azokról is írni fogok bővebben.

Szép rövidhetet és kellemes Húsvéti Ünnepeket mindenkinek!

Ha unatkoznátok, hallgassátok podcastünket! :)

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6217763474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása