Ingatlanpiaci tanácsadó blog

A nagy alaprajz rajzoló határozó

2021. május 10. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Szinte heti szinten kapom meg valakitől a kérdést, hogy melyik a legjobb alaprajz rajzoló program, melyiket ajánlanám egy olyannak, aki életében nem rajzolt még, vagy hogy melyiket a legkönnyebb/leggyorsabb megtanulni. Nekünk ingatlanosoknak azonban fontos kérdés ezeken felül az is, hogy hogyan lehet a legkönnyebben méretarányosan és szépen rajzolni, valamint hogy melyikből a legkönnyebb jó minőségben lementeni használható méretűre az alaprajzot. 

De mindenek előtt: az a legfontosabb, hogy LEGYEN ALAPRAJZ. Szinte mindegy, hogy mennyire pontos, a lényeg, hogy legalább elképzelhető legyen az ingatlan megtekintés előtt. Ha ingatlanos vagy, egyenesen szánalmas, ha nem töltesz fel alaprajzot, szinte semmi nem fontosabb ennél. 

Sweet Home 3D

Egy ingyenesen letölthető, többféle platformon és böngészőben is működő alaprajztervező, melynek két legnagyobb előnye, hogy botegyszerű, valamint hogy autómatikusan tervezi a 3D kinézetet is, hátránya viszont, hogy ha egy kicsit bonyolultabb dolgot szeretnénk rajzolni és méretpontosan, akkor már kifejezetten hozzáértést igényel a megfelelő használata és jópár órát igénybe tud venni. 8/10, az előbb felsoroltak miatt.
sweethome3d.jpg

floorplanner.com

Ingyenes regisztrációhoz kötött, böngészőből használható alaprajzrajzoló, ami véleményem szerint az egyetlen, ami annyira modern, hogy megfelel a 2021-es elvárásoknak az egyszerű felhasználóknak is. Hátránya, hogy viszonylag macerás megfelelő minőségben lementeni a tervezett alaprajzot, valamint hogy nem elérhető magyarul, de egyértelműen a legjobb tervező és én is ezt ajánlom annak, ha valaki tényleg igényes alaprajzot szeretne. 9/10
floor-planner.png

RoomSketcher

Díjmentes regisztráció után 5 alaprajz rajzolható ingyenesen, akár app is elérhető hozzá. Ebből sincs magyar változat, azonban belépés után remek videók kísérnek végig az oktatáson, így könnyű megtanulni használatát. Egy jó tervezés után renderelhető belőle 3D, majd lehet 3D fotót és videót készíteni a körbejáráshoz, így kifejezetten ízléses munka végezhető vele. 8/10

megveszlak.hu alaprajz tervező

Az oldal tulajdonosa/fejlesztője Szabó Gábor, aki a szívén viseli a felhasználóit, ezért fejlesztett saját alaprajztervezőt. 
megveszlak.jpg

Nagyon hajaz a Sweet Home-ra, elég egyszerű használni is, egy kezdőnek tökéletesen elegendő, ráadásul jól érthető leírást csinált hozzá, ami sokat segít. 7/10, az én ízlésemnek túl egyszerű, a leírás nélkül nem lenne egyértelműen értelmezhető, de jól használható.

alaprajz.com

Az ingatlan.comnak is volt alaprajz tervező szoftvere, de akárhogyis próbáltam, sehogy nem tudtam elérni - így nehéz belevenni őket egy nagy tesztbe... :) Ha pótolják, én is pótolom.

RoomStyler

Hasonló a floorplannerhez, de ami rendkívül tetszik benne, hogy lerakható egy kameraállás a 3D tervezéshez, melyen élőben látod, ahogy készíted az alaprajzot, vagy akár csak egy helyiséget 2 dimenzióban. 9/10, bár nincs magyarul, de az oktatóanyagok rendkívül jók.

Extra: Excel

Ingyenes, magyar, könnyű használni, és bár nem lesz olyan gyönyörű és csicsás mint előbbi társaival rajzolt alaprajzaink, a célnak tökéletesen megfelelő lehet. Én személy szerint nem használom, azonban vitathatatlan kézenfekvősége és egyszerűsége miatt helye van a listában. 5/10

És a végére: kézimunka

Természetesen nem szükséges feltétlenül számítógép egy jó alaprajz elkészítéséhez. Mi ingatlanosok is először  mindig skiccelünk a lakásban egy nagyjából pontosat, majd a gépen átrajzoljuk, azonban lehet kézzel is minőségi alaprajzokat készíteni. Amire feltétlenül figyelni kell, hogy értelme is legyen: a méretpontosság elengedhetetlen, ez a legfontosabb. Minden alaprajzon jelöld minden helyiség pontos funkcióját, valamint a külső határoló területeken a funkciókat (kert, utca, közlekedő, bármi). Jelöld be, merre van Észak. Igen, rendkívül fontos előre tudni, hogy megfelelően napos lesz-e a nappali, vagy besüt-e a nap délután a teraszra. Manapság minden telefon tudja az iránytű funkciót, használd bátran. 6/10

55eae403748e4a5a29710b3f0a3c7ffd.jpg

Ha kérdésed lenne valamelyikről, írj bátran és szívesen segítek, ha tudok :)

Attila 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2417763464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása