Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mire figyeljek kiemelten, ha új lakást szeretnék venni?

2021. szeptember 07. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Teheti fel a címben szereplő kérdést minden laikus, aki szeretné igénybevenni a CSOK-ot, a zöldhitelt, a babavárót akár kombinálva, akár darabonként - az áfakedvezmény és az illeték elengedése is rendkívül kedvező helyzetbe hozza az új ingatlanvásárlást. De mire is kell figyelned kiemelten, ha ilyesmit vennél? Felsorolok néhányat, a teljesség igénye nélkül.

img_20190130_102227.jpg

1: leinformálhatóság

Manapság sokan esnek abba a hibába, hogy mindent elhisznek az építtető cégnek - komoly hiba. Nagyon fontos utánanézni mind a beruházónak, mind a kivitelezőnek akár csak google segítségével rákeresni a nevükre, akár kicsit mélyebben fórumokon vagy Facebookon utánakérdezni. Akad Budapest több kerületében olyan építtető, aki igen hírhedt az interneten a problémás projektjei miatt akár a befejezés hiánya, akár szerződésbontások, akár átverések miatt, mégis sokan "bedőlnek", vásárolnak, anélkül, hogy kicsit nyomozna egy ilyen helyzetben. SOHA ne maradjon el tehát ezen kft-k vagy magánszemélyek ellenőrzése.

2: műszaki tartalom

Minden kiadott építési engedély mellett szigorúan lesz egy lakásokra vonatkozó műszaki tartalom, ami azt jelenti, hogy milyen minőségű, típusú, anyagú stb dolgokat építenek be. Ez a villanyvezetékeléstől a kapcsolókon át a parkettáig és nyílászárókig mindenre kiterjed, amibe később lakni szeretnél, így ezek könnyen ellenőrizhetőek, valamint eldöntheted, hogy neked ez így megfelelő-e, vagy szeretnél komolyabbat, általában persze ráfizetéssel.
Ezt a műszaki tartalmat csatolhatod/csatoltathatod is az adásvételi szerződésedhez. Apropó, adásvételi.

3: az adásvétel

A szerződés - főleg nagyobb projektek esetében - tartalmazni fog projektfinanszírozót és a finanszírozáshoz köthető projekthitelt, ami sokszor a milliárdot is simán súrolja. Ettől alapvetően NEM kell megijedni, sőt, sokszor jól is jöhet: a bank szigorúan felügyeli, hogy a pénze jó helyen van-e, valamint rugdossa a kivitelezőt, hogy minél kevesebb legyen a késés. Hátránya az, hogy általában csak ezzel a bankkal lehet szerződni a hitellel kapcsolatban, tekintettel arra, hogy más, külsős bankok nem állnak be egy milliárdos projekthitel "mögé" a jelzálogfedezettel, csak akkor, amikor megtörténik az albetétesítés, és a lakás külön, saját helyrajzi számot kap, így lekerül róla minden teher.

4: garancia

Törvényileg az, hogy garancia nem egy létező szó, ami használható, az a jótállás és a szavatosság. Tudni kell, hogy mindenre, ami a lakásba beépítésre kerül, vagy ez, vagy az biztosan lesz/kell lennie. Az általános jótállás 3 év, de vannak beépített termékek, pl a radiátorok, amikre általában 5, vagy akár 10 év szavatosság is szokott működni, így érdemes eltenni jól minden papírt, amit kapunk átadás-átvételkor - sokszor azokban vannak a jótállási jegyek. Egy jó kivitelezőnél egyébkéntis szokott lenni bejárás átadás után időnként, mert például a dilatáció miatti hajszálrepedéseket az első 2-3 évben rendszeresen javítják, ilyenkor érdemes velük megcsináltatni mindent, ami idő közben felmerül.

Van még ötleted, amit érdemes lenne itt felsorolni? Ha elküldöd vagy megírod nekem itt vagy Facebookon keresztül, szívesen felveszem a listába.

Attila, Ingatlanpáholy

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr5017763440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása