Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Napelemes cserepek - ez a jövő, vagy még tökéletesítésre szorul?

2021. október 27. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Csináltam egy előadást az irodában a napelemes cserepekről - egy tipikusan olyan innovatív téma, ami a jövőt jelentheti új családi házak építésénél, de el tudom képzelni kisebb társasházak kivitelezéséhez is. Miben más, mint a napelem? Olcsóbb? Hatékonyabb? Szebb? Nem minden arany ami fénylik, de vannak egyértelmű előnyei.

napelem_1.jpg

Tulajdonságok

Az egyik legfontosabb tulajdonsága talán, hogy a hagyományos napelemtáblákkal ellentétben, árnyékban is működik. Ez a beépített, kis méretű akkumulátoroknak köszönhető, melyek nap közben feltöltődnek, így 0-24-es szolgáltatást nyújtanak. Időjárásálló, UV álló, -40-től 110 ºC-ig használható. 
Hatalmas előnye a napelemekhez képest, hogy műemlékvédelem alatt álló épületeken is alkalmazható, tehát akár villaházakra, akár belvárosi házakra is lehet kalkulálni megtérülési szinten is. 
 
Súlya harmada az ugyanakkora területű napelem‑táblákénak, tehát a tetőszerkezetet alkotó fa gerendák keresztmetszete 50%-kal kisebb lehet a súly csökkenése miatt. Ez mindenkinek jelentős megtakarítást jelenthet, de főleg azoknak, akik a nulláról kell hogy felépítsenek egy új tetőszerkezetet akár csere, akár építkezés miatt. Időjárással kapcsolatosan még fontos megjegyezni, hogy a panelek nem tartalmaznak üveget, ezért a jégeső nem tesz bennük kárt, valamint a szél nem tud alá kapni, mint a hagyományos napelemtáblák esetében (ez hátrány is, de erről később).

Nincsenek fém alkatrészek, emiatt nem kell földeléssel és villámvédelemmel ellátni, tehát a villámcsapással szemben rezisztens.

Főbb problémák

A nyári forróság nagyon felmelegíti a cserepeket, az elektromos vezetőknek ilyenkor megnő az ellenállása, ez pedig feszültségveszteséggel jár, ezzel együtt a teljesítmény is csökken. Erre találták ki azt a megoldást, hogy a cserepeket kicsit kiemelik, ezáltal a szél tudja hűteni - viszont ilyen esetben a fenti alákapós probléma jöhet elő, itt a kérdés, hogy a kivitelezés helyén mennyire lehet megoldani biztonságosan a kivitelezéseket.

A hagyományos napelemeken víz és UV-álló gumitömítéses csatlakozók vannak azért, hogy időjárásállók legyenek. Ez a cserepes megoldásról hiányzik.

Kivitelezése mára kb ugyanannyi, mint a hagyományos napelemeknek, azonban csak adott cserépfajtával használható. Többféle van, de előfordulhat, hogy az egész héjazást cserélni kell miatta, tehát a Bramac napelemes tetőcserepei logikus módon csak az adott típusú, méretű és fajtájú Bramac cserepek közé fognak bemenni.

Energialeadása valamivel alacsonyabb, mint azonos felületű napelemtársainak, azonban a beépített akkumulátorok az energiát szükség szerint leadják.

Megvalósítási példa

Vegyün egy átlagos családi házat, aminek a kielégítő energiaellátottsága 6kWp-s rendszer jelenlétét igényli. Amennyiben az említett épület tetőszerkezetének korszerűsítésé során a lakók a napelemes tetőcserép telepítésének szavaznak bizalmat, közel 4 millió Ft beruházással kell számoljanak.

Egy kis magyarázat, mivel a kWp nem SI mértékegység: egy ezer watt teljesítményű eszköz egy órán át működtetve 1 kWh munkát végez. A „peak” angolul csúcsot jelent, és ez az érték határozza meg, mekkora az adott panel, illetve rendszer csúcsteljesítménye, kilowattban megadva. Tehát itt névleges teljesítmény van kWp-ben megadva, azaz a laboratóriumi közegben, adott feltételek mellett hozott legjobb teljesítmény. 

A beépítésekor csak a meglévő tetőcserepet kell kivenni, így utólag is beilleszthető a helyére az új napelemes cserép azonos formában, méretben és színben. A súlya harmad akkora, mint a tetőn lévő héjazaté, ezért a tetőt statikailag nem terheli, mert kiváltja az agyag, a beton, a pala tetőcserép súlyát. A tetőn bármilyen elrendezési módban, alakzatban alkalmazhatóak, ferde és párhuzamos tető kialakításnál egyaránt.

Beruházás szempontjából költségtakarékos, mert egyenként is bővíthető a rendszer a rendelkezésre álló anyagi források szerint. A napelemes cseréphez nem kell külön áramvezető gyűjtősínt és kábelösszekötéseket használni, mert azok integrálva vannak a készülékben. 

Megtérüléssel azonban nehéz számolni, mivel a napelemes cserepek az idők folyamán ugyanúgy veszítenek hatékonyságukból, mint napelemes társaik, ezért inkább a kinézeti, valamint az értéknövelő tényezők szerint venném figyelembe kivitelezéskor - és persze akkor, amikor a napelem szóba sem jöhet, mégis szeretnénk valamilyen zöldenergiát.

Kiegészítenéd valamivel a bejegyzésem? Írd meg nekem kommentben vagy Facebook oldalamon keresztül

Nem hallgattad még a Kalmárok podcastet? Ingatlanpiaci hírek vendégekkel, hetente megjelenő új tartalmakkal.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3517763430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása