Ingatlanpiaci tanácsadó blog

A hitelfelvételeket is hazavágta a háború - mutatom mennyire

2022. március 09. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Remek elemzést írt a portfolio és a bankmonitor arról, hogy mennyire nehéz lett felvenni lakáshiteleket a háború előtti időszakhoz képest - számokkal alátámasztva, most egy összefoglaló elemzést kaptok tőlem erről.

sad-couple.jpg

Különbség és kamatstop

Ha csak egy évet megyek vissza az időben, az átlag kamat 5 éves kamatperiódusú hiteleknél 20 évre 20 millió forintnál 3.28 százalék volt, így rengeteg pénz ömlött a szektorba, az állami támogatásokkal együtt rengetegen tudtak ingatlant vásárolni. Ezeket a hitelfelvevőket védi a kamatstop és a fix kamatozású hitelük, de aki most akar felvenni, brutálisabb számokkal találkozhat: ugyanezen hitel jelenleg átlag 5.77%-os kamatot jelent, a különbözet a fenti példával teljes visszafizetésre 6 millió forint. 

A Bankmonitor kalkulációja alapján a legalacsonyabb kamatozású lakáshitelt az UniCreditnél, a CIB-nél és a MagNetnél találjuk 5 éves éves kamatperiódus és a választott paraméterek mellett: ezek sorban 4.56, 5.28 és 5.5%-os kamatozásúak lennének, ha valaki megfelel a fizetési paramétereknek.

A banki ajánlatokban szereplő 10 éves kamatperiódusú hitelek átlagkamata egy év alatt 3.74-ről 5.86 százalékra emelkedett. Mindez a törlesztőrészletben 20-23%-os növeledést jelent egy év alatt. A teljes visszafizetendő összegben, ha a kezdeti kamatszint hosszabb távon is fennmaradna, akkor a banki ajánlatok átlaga alapján a teljes visszafizetendő összeg 27.3 M Ft-ról 33.8 M Ft-ra nőne. 

Mit hoz a jövő?

Mivel nem tudjuk, mikor lesz vége a háborúnak a szomszédban és nem ismerjük a hosszú távú hatásait az inflációra és a kamatkörnyezetre, azt feltételeztük, hogy az 5 és 10 éves lejáratú bankközi kamatláb, a BIRS nagyjából tükrözi a piaci várakozásokat. Ez alapján elmondható, hogy a bankok még nem építették be teljesen a hozamok emelkedését a hitelekbe, tehát biztos a további drágulás már rövidebb távon is. A bankok általában 3-4 hónapos csúszással igazítanak a referenciaértékhez, tehát a jelenlegi 5.8 százalékról jó eséllyel 6.5-6.8 százalékig fel fog kúszni a lakáshitelek kamata (a fenti példa mellett).

Mit érdemes tenni?

Ha hitellel szeretnél vásárolni, rövid távon (1-2 éven belül) ne várj a hitelfelvétellel, mert érdemi csökkenésre a hitelkamatokban biztosan nem lehet számítani. Az ingatlanpiaci árak a jelenlegi infláció mellett biztosan nőni fognak, de ez csalóka, mert ha csak 4%-ot emelkedik az átlagár, de 8% az infláció, akkor az ingatlanok reálértéke csökkent, tehát az ingatlanpiaci árak csökkentek... 

Tehát hitellel vennél? Vegyél akár most, mert kevesebb nem lesz a kamat, viszont egy fontos dolgot tegyél meg: ne a számlavezető bankodat kérdezd egyedül! Nálam, az Ingatlanpáholynál van két bankfüggetlen hitelügyintéző is, akik az összes banknál megversenyeztetik az igényedet - milliókat spórolhatsz, ráadásul tök ingyen, mert a bank fizeti őket, akiknél végül a hiteled kiköt. 

Készpénzzel vennél? Lehet érdemes kivárni a jó vételt, mert a jelenlegi magas árak bár jó eséllyel nem fognak csökkenni, de a kínálat növekedése és a magasabb hitelek miatti keresletcsökkenés még egy értelmesebb keresleti piacot is hozhat 1-2 éven belül. Tehát ha nem sürget semmi, csak böngészgesd a piacot és várd a tökéletest, ha meg tudod venni vedd, de ha nem, ne görcsölj rá, lesz jobb és jobb áron.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2317776118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása