Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Megemelt ZOP keret - mit is jelent?

2022. április 06. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Mint azt tegnap sokan (mindenki) olvashattátok, keddi ülésén 100 milliárd forinttal megemelte a Monetáris Tanács a Zöld Otthon Program eddigi 200 milliárd forintos keretösszegét. Ahogy várható volt, szigorítanak egy feltételen is: a finanszírozható lakásokra vonatkozó primer éves energetikai követelmény a maximális 90 kWh-ról 80 kWh-ra csökken. 

De mire elég ez az összeg?

Nagyjából semmire. Az OTP alapból eléggé túllőtte már az eredeti keretösszeget is, ezért húzták be a féket már a választások előtt, a mostani megemelt összeg pedig kb tűzoltásra lesz elég, pláne úgy, hogy az ügyfelek nagy része biztosan meg fogja rohamozni a bankokat már most, az első napokban. Szóval nem hónapokról, hetekről beszélünk, ami alatt ez a keretösszeg is ki fog futni... 

Szigorítás

A BB energetikai eddig is szükséges volt, a legfontosabb szigorítás a 90 helyett 80 kwh/m2/év-re való csökkentése a primer energiafelhasználásnak. Vannak projektek, amik emiatt kiesnek, ezért fontos továbbra is megfelelő segítséget kérni és külön vizsgálni a projekteket a megfelelésről. Logikus a lépés, hiszen 2022 közepétől gyakorlatilag minden új lakás megfelelt volna a feltételeknek, így valamelyest szűkíti a lépés a zöldhitelre jogosult ingatlanok körét a 90 helyett 80 kWh-s feltétel alkalmazásával. 

A folyamatban lévő és a tervezett fejlesztésekre is hatással lehet a döntés, és műszaki átgondolást igényel az érintettektől. Vélhetően a már benyújtott kérelmek alapján kötött szerződésekre nem vonatkozik döntés, csak a következő 100 milliárd forintos részre érkező hitelkérelmekre.

A döntésnek jelentős szerepe van a teljes magyar lakáshitelpiacra: immár a hitelkihelyezések 33%-át adták februárban az új lakások, a Zöld Otthon Program részesedése 29%-ra kúszott fel. 

Attila

zold-otthon-program-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3717798915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása