Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Újabb jegybanki alapkamat-emelés - meddig mehet?

2022. április 27. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Kedd dél körül érkezett a hír, hogy 5.4 %-ra emelte a Matolcsy-féle nemzeti bank monetáris tanácsa a jegybanki alapkamatot. Az irányadó kamatszint az elmúlt hónapokban elvált az alapkamattól - eddig, március vége óta, 6,15 százalékon állt úgy, hogy a kamatfolyosó felső határa 7,4 százalék volt. A mostani döntéssel szintén 1 százalékponttal növelték meg az egész kamatfolyosót, melynek alsó széle így 5,4 százalék lett, a felső széle pedig 8,4 százalékra módosult. A döntés megfelelt az előzetes várakozásoknak. Ezzel szeretnék megfogni a forintot, ami a hírekre gyengülni kezdett. De mi várható?

matolcsy-gyorgy-nol_hu.jpg

Hitelezés

Az nyílvánvaló, hogy az ingyenpénz-osztogatásnak erősen vége, a hitelkamatok elszaladtak, ebben az évben rengeteg segítség kifut, és bár ma bejelentették, hogy a kajaárSTOP és a benzinárSTOP júli 1-ig kitolva, csak elodázzák a problémákat, mégpedig a folyamatosan növekvő infláció miatti drágulást. 
Mostanra oda jutottunk, hogy 7 százalékos THM alatt el is felejtheted a 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű lakáshiteleket, két számjegyű kamatozás alatt pedig eszedbe se jusson személyi kölcsönök után kutakodni, mert csak az idődet fecsérled. Az, hogy a hitelezések számában visszaesés lesz, teljesen egyértelmű, a kérdés csak a mértéke, és az, hogy az ezzel járó keresletkiesés fog-e bármilyen szinten befolyásolni az irányárakon.

Vélemény

Mert szerintem nem. Abból kell kiindulni, hogy ha 9-10% lesz ebben az évben az infláció, de a lakásárak a jelenlegi szinten stagnálni fognak és kb ugyanennyibe fog kerülni minden ingatlan 2023 áprilisában, mint most, akkor az 10%-os csökkenést jelent (reálérték és nominális érték ugye). Szóval ha ránézel majd a piacra, nem fogsz árcsökkenéseket látni, ellenben az infláció mértéke miatt mégis az lesz. Érthető, ugye? A lényeg az, hogy a piacon azt gondolom csak olyanok fognak a következő időszakban megjelenni, akiknek az értékesítésre vagy a vásárlásra valamilyen családi vagy személyes okok miatt feltétlen szüksége van: válás, gyereknek vásárlás, bővülés, örökség értékesítés, és ne felejtsük el, hamarosan vége a veszélyhelyzetnek, így újra lehetnek/lesznek kilakoltatások, árverések, hitellel terhelt ingatlanértékesítések... Mindezek miatt nem gondolom, hogy a piac korrigálni fog bármilyen szinten, a reális az, hogy a jelenlegi árak fognak stagnálni, az értékesítési idők pedig nőni fognak. 

Tehát mi lesz az alapkamattal?

Tavaly 6%-ot mondtam a Kalmárok podcastben 2022 nyarára, hát, ezt már most majdnem elértük és azt gondolom, nyárra meg is fogjuk haladni, ha a forint ennyire gyenge. De sok függ Putyin elvtárstól és a háború lezárásától is, azt gondolom, ha a gázszállítás biztosítása és a szomszédban minden helyreáll, a forint is javulni fog, ezáltal az országos kilátások is.

Más a véleményed? Megírhatod nekem akár itt, akár Facebook oldalamon keresztül.

Utóirat: a fotóválasztás szándékos, hát én jót röhögtem rajta :)

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4917818193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása