Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Az új rezsiszabályok komoly változásokat hozhatnak a piacon

2022. július 25. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Aggódnak a régebbi építésű, nagy alapterületű családi házak, valamint a régi polgári, nagy belmagasságú és alapterületű lakások tulajdonosai is: mi lesz az új rezsiáraknál a fűtésükkel? Sok megoldás létezik, több piac már reagált is.

gazos2.jpg

A lakóingatlanok szinte minden szegmensét eléri az új rezsiszabályozás. A fogyasztásukat egy központi mérőórával mérő társasházaknak nyilatkozniuk kell erről augusztus közepéig, hogy jogosultak legyenek az alacsonyabb rezsidíjakra. A mikrovállalkozásként társasházakban üzemelő lakásirodák, lakáshotelek és orvosi rendelők év végéig még biztosan csökkentett áron kapják az áramot és a gázt, de a magasabb rezsi jövőre csökkentheti ezeknek a belvárosi ingatlanoknak az értékét és az albérletárakat is. Ha egy társasházon belül a nem lakás céljára szolgáló helyiségek többségében vannak, akkor a társasház közös területeinek világítása és fűtése magasabb költséggel járhat, ami feszültségeket is okozhat a társasházon belül.

Csak gondoljunk bele józan ésszel: ha 150 m2-t kifűteni eddig havi átlag 40 ezer forint volt, ezután százezres tétel lehet/lesz, ami nagyban befolyásolja az értékesítési árat is - felújítást, korszerűsítést is bele kell számolnunk. A nagy alapterületű, akár többszáz négyzetméteres családi ház tulajdonosai vannak a legrosszabb helyzetben, de egy érdekes új piaci szegmens mozdult meg emiatt: 

Tizenháromszorozódott a kereslet a kályhák és a kandallók iránt a rezsiszabályok változtatása után

Az olcsóbbat.hu statisztikái elég egyértelműen mutatják, hogy az emberek hamar felismerték, mit is szükséges javítaniuk ingatlanaikban.

image002.jpg

A háztartásokban jelentős energiát igényelnek a vízmelegítők, bojlerek, valamint a hűtőszekrények és a fagyasztók. Előbbiekre hétszer, míg utóbbiakra ötször akkora érdeklődés mutatkozott a bejelentést követő napokban, mint a megelőző hét nap során.

A köztudatban a lakások világításának korszerűsítése már jó ideje fontos megtakarítási lehetőségként él, nem meglepő tehát, hogy a lámpák és egyéb világítástechnikai eszközök iránt is három és félszeres érdeklődést mértek a vizsgált időszakban.

Az alacsony fogyasztású világítótestek közül különösen a LED-es megoldásokat keresték az érdeklődők. Fentieken kívül a mosogatógépek és a tűzhelyek, főzőlapok keresési adataiban mutatkozott jelentős kiugrás az Olcsóbbat.hu portálon.

De megugrott az igény a napelemrendszerek iránt is.

A hálózati elektromosáram-fogyasztás visszafogásának további eszköze lehet alternatív energiaforrások igénybevétele is. A napelemek iránt hatszoros, míg a szélgenerátorok iránt hétszeres érdeklődést tapasztaltak az összehasonlító oldal munkatársai. Az energiabiztonság is érezhetően fontos szempont a háztartások számára, amit a különféle áramfejlesztők iránt másfélszeresére növekvő kereslet is jól mutat.

Attila

forrás: forbes.hu, olcsóbbat.hu, index.hu, telex.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4217890481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása