Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mi a rezsielőny? Mire kell figyelnünk amikor veszünk vagy bérlünk?

2022. augusztus 04. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Alapvetően átírta a piaci szabályokat a rezsicsökkentés-csökkentés: sokan előnybe kerültek, sokan pedig érezni fogják, mennyire elértéktelenedik ingatlanuk az új szabályozásnak "köszönhetően". De mire figyeljünk, amikor vennénk vagy bérelnénk? 

rezsidemon_0.jpg

Mire is figyelj?

Lesz néhágy fontos kulcsszó, amire figyelni kell a jövőben. Az egyik a korszerű lesz: az ingatlan, amit vennél vagy bérelnél, az korszerű, vagy korszerűtlen. Ebbe a főbb dolgok mind beletartoznak: nyílászárók állapota, bejárati ajtó állapota, szigetelés mibenléte, fűtésrendszer. Gyors összehasonlítás: adott két nagykörúti 120 m2-es nagypolgári lakás ugyanabban a házban. Az egyik 2 éves cirkóval, 3 rétegű fa nyílászárókkal és biztonsági, hő- és hangszigetelő bejárati ajtóval szerelt, a másik parapetes konvektorokkal, az eredeti dupla gerébtokos nyílászárókkal és az eredeti, üvegezett fa bejárati ajtóval rendelkezik. Eddigis volt különbség az árában, azonban míg az egyik a rezsitörvényeknek hála még értéknövekedést is elérhet, a másik a szakemberhiány és a dráguló felújítási költségek, valamint energiaárak miatt akkora árzuhanást fog elszenvedni, ami még a jelenlegi 10 százalék fölötti inflációnál is szemmel látható lesz. 

Nem, nem volt ekkora különbség, még egy éve sem, de sokmindent átírt a háború és az infláció, a gázárak az egekben és a villanyból is jól meg kell néznünk, mit is tartunk bekapcsolva. Viszont akármennyire esett nekem is jól a csökkentés és a négynyolcvanas benzin, a jelenlegi gazdasági helyzetben ez egyértelműen nem fenntartható és a magyarokat is _spórolásra, kevesebb költésre kell ösztökélni_. Igen, én is odafigyelek, hiába tudom kifizetni a rezsimet, mert kötelességem kivenni a részem az egészből és az én KATÁm is megy a kukába, többet fogok adózni emiatt, de egész Európa recesszióba fog süllyedni a következő 2 évre, így mindenki készüljön fel lelkiekben erre is... 

A rezsielőny tehát minden _KORSZERŰ_ ingatlannál, valamint minden olyan ingatlannál is fennálló tény lesz, amelyeket nem érinti a rezsidémon (például panelházak, újépítésű társasházak). Az olló tehát nagyot fog most nyílni és mindig, MINDIG csekkoljátok vásárlás vagy bérlés előtt a rezsiköltségeket.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8117900139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása