Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Államcsőd? Nem higgy el mindent, amit kommentekben olvasol...

2022. szeptember 30. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Mint ismert, már szeptember 21-től megálltak a kormányzati kifizetések, azóta az állami intézményeknek szállítók sem kapják meg a megszokott ütemezésben a munkájuk, szolgáltatásaik ellenértékét. Nehéz helyzetben van a kormány is, és anélkül, hogy védeni akarnám őket, a két rosszból a kevésbé rossz felé mentek, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy megjelentek azok a kommentek, amik szerint ez már az államcsőd előjele, nem tud az állam fizetni. Viszont hatalmas különbség van a nem tud és a nem akar között - Szarvas Norbi barátom véleményét idemásolom nektek, hogy érthetőbb legyen a dolog. 

1663320541-eahz4ai3e_lg.jpg

Szarvas Norbert az IFL Group tulajdonosa, őt és a csoportot is megtaláljátok Facebookon. Péntek reggel 8 órási írása:

"Miért veszélyes farkast kiáltani?

Egyre többen egyre több helyen pedzegetik az "államcsődöt", néhol kérdésbe csomagolva, néhol határozott kijelentéssel.
Azt azért érteni kell, hogy egy gazdasági válságot nem lehet ugyanolyan eszközökkel kezelni, mint egy virágzó gazdaságot. EZ annyira logikátlan gondolat, mint megkérdezni az embereket arról, hogy szeretnének-e rosszabbul élni a szankciók miatt. Nyílván a válasz: NEM, viszont a lényeg, hogy ebben nincsenek döntési helyzetben, mivel rendkívüli időkben rendkívüli lépések szükségesek.
Mégis megszaporodnak ilyenkor (törvényszerűen) a konteók, a pánikposztok, az "én megmondtam" gondolatok. Viszont sose felejtsük el, hogy amíg számodra ez lehet, hogy csak egy rossz gondolat, egy kíváncsiság, "egy meglátjuk mi lesz", addig másnak lehet, hogy a világát pusztítod el pusztán a kérdéssel.
Mert nem mindenki rendelkezik megfelelő mértékű vagyonnal és / vagy pénzügyi tudással.
2022-ben a magyar lakosság jelentős része még ott tart, hogy semmit nem tud az Államcsődről (technikai, részleges...stb), de fél tőle. Fél, mivel saját magának úgy fordítja le, hogy itt a vége, minden elveszett.
Innentől kezdve nem képes gondolati síkon eljátszani a gondolattal, mivel ha lát két jelet (pl.: Állam befagyaszt bizonyos automatikus fizetéseket, magas infláció), akkor máris azt mondja, hogy itt Államcsőd lesz és vége. De miért pusztul el ezzel ezeknek az embereknek a világa? Hát azért ,mert az amúgy is nehéz élethelyzetükben (nincs megtakarítás, nem képzettek...stb) az állambiztonságot, mint utolsó mentsvárat is kirúgjuk a lábuk alól ls a tehetetlenség lesz rajtuk úrrá. Itt realizálják azt, hogy nekik nincsen más lehetőségük, nincsen pénzük, amit menekíthetnének, nincsenek megfelelő eszközeik az Államcsőd kezelésére, viszont még rosszabb lehet számukra. Pánikolnak és félelemben élik méginkább a mindennapjaikat, utolsó örömforrásukat is elvesztve. Ha lesz Államcsőd, ha nem lesz, az biztos, hogy a konteóra fogékony pesszimista tömegnek az életszínvonalát sikerül végérvényesen tönkretenni pusztán a gondolattal is. Ezért a TE felelősséged az, hogy kinek és milyen kontextusban beszélsz Államcsődről, mivel pusztán a gondolattal bánthatod a másikat akaratodon kívül. Kérlek erre nagyon figyeljetek oda, mivel most meg fognak szaporodni ezek a gondolatok mindenhol és ha te is táplálod, akkor azzal nem biztos, hogy segítesz."
Minden szavával egyetértek, egyetlen apró kiegészítés: az utolsó mondatban a szósorrendet felcserélném: biztos, hogy nem segítesz.
Szép hétvégét mindenkinek, vigyázzatok magatokra!
Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1217943494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása