Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Így javíthatod az eladás esélyét

2023. január 03. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Vannak lakások, amik olyan jó állapotban vannak, hogy azon nem is igazán van mit javítani. De az értékesítésre szánt ingatlanok túlnyomó többségén megéri egy kicsi dolgozni, mielőtt a piacra kerülnek. Egy zsúfolt, lim-lomokkal teli lakás eladhatóságán rendkívül sokat lehet javítani pár gyors, és minimális költségvonzatú művelettel. Nézzük, melyek ezek. 

feher_szoba.jpg

Lomok elszállíttatása

A lomok elszállítására nem nehéz megfelelő embert találni. Igaz manapság csak úgy, a lomok értékéért nehéz lesz vállalkozót találni, de alacsony órabérrel, vagy a lomok felmérése után kialkudott alacsony fix dij mellett nem lesz nehéz lomtalanítót találni. Mielőtt elszállíttatnánk, érdemes persze személyesen körbenézni, nem maradt-e valami értékes egy szekrényben, egy régi kabátban.

Tapéta, padlószőnyeg bontása

Egy sok éve a falon levő tapéta mindig elszíneződik, koszolódik, már újra festve sem lesz szép. Viszont nem nehéz leszedni a falról. A szakemberek is tudják ezt. Elég a tapétát jól beáztatni, pár órát ázni hagyni, és általában könnyen lehúzható a falról. A régi padlószőnyeg bontása, feltépése azért javasolt, mert ezek idővel annyira el tudnak koszolódni, hogy sok vevőt elriaszthatnak. Ezzel együtt meg kell fontolni, hogy érdemes-e belevágni, mert a padlószőnyeg bontása után szükség lehet egy új padló lerakására, ami már egy picit nagyobb beruházás, ami nem feltétlen térül meg az értékesítés során.

Festés

Ha volt tapéta, ha nem, a tisztasági festés a legnagyobb adu egy lakás hangulatának feldobásában. A frissen fehérre festett falak nem csak a tisztaság érzését adják az érdeklődőknek, hanem világosabbá is teszik az egész lakást. Egy nagyobb lakás esetében gépi festés is megérheti. Ez nem csak olcsóbb, de gyorsabb megoldás is egyben.

Takarítás, ablakok tisztítása

A fentiek után már csak egy alapos takarításra van szükség. Különös figyelmet kell szentelni az ablakok tisztítására, mert nem is vesszük észre, de nagyban javítja a közérzetünket, ha jól ki lehet látni egy lakásból, ezen túlmenően jobban beengedik a kinit fényt, így világosabbá téve a lakást.
A fentiek egy ingatlan eladási árát akár 10-20%-akl is emelhetik, miközben a költségük ennek fele fele, harmada lehet. Mindenki maga dönti el, megéri-e ennyit törődnie egy rossz állapotú ingatlannal eladás előtt. Azt azonban érdemes fejben tartani, hogy a mai kínálati piacon nem csak a jobb ár elérését segítik a fentiek, hanem az ingatlan eladhatóságát is növelik. Az pedig, hogy mikorra sikerül eladni egy ingatlant egyáltalán nem mindegy. Többek között azért sem, mert az árusítás ideje alatt a rezsiköltség az eladót terheli.

Home staging

Innen már csak egy lépés egy egyszerűbb home staging, ami annyit tesz, hogy kölcsönzött lakberendezési tárgyakkal otthonosabbá tesszük a lakást, hogy így az érdeklődők könnyebben észrevegyék a lakásban rejlő lehetőségeket.

A cikk szerzője Deák András a Webkaputól.

staging.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6218017510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása