Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Rapid: CSOK és Babaváró 2024-től

2023. június 30. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

CSOK

2024. január 1-jétől emelkedik a falusi CSOK keretösszege, az 5000 főnél nagyobb települések esetében viszont új támogatási rendszert dolgoznak ki. A falusi CSOKot továbbra is igénybe lehet venni új lakás, vagy ház vásárlására, valamint építésére, továbbá meglévő lakások felújítására, bővítésére, és megmarad az áfakedvezmény lehetősége is 5 millió forint erejéig.

A keretösszegek új családi ház építése, vásárlása esetén 1 gyermek után 600 ezerről 1 millió forintra, 2 gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra, 3 gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nőnek.
Meglévő lakás korszerűsítésénél pedig a támogatási összeg egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra, két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra, három gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkednek.

Jelenleg minden csokra jogosult család a csok mellé felvehet egy kedvezményes, 3 százalékos fix kamatú lakáshitelt. Ennek sorsáról azonban nem közöltek semmit, sem a Kormányinfón, sem a kormányzati közleményben. Ahogyan a csok mellé ugyancsak járó illetékkedvezményről sem, ami ugyancsak jelentős tétel a támogatást felvevőknek.

Babaváró

A Babaváró igénylésének a legalapvetőbb feltétele, hogy házastársaknak kell lenni, egyedülállók és élettársak nem igényelhetik.2023. december 31-ig a feleség életkora 18-40 év lehet (a 41. életévét nem töltötte be) - ekkor maximum 10 millió forintot lehet igényelni, 2024. január 1-től december 31-ig a várandósság igazolásával a feleség életkora maximum 40 év lehet, 2025-től a feleség maximum 30 éves lehet. A maximum felvehető összeg 10-ről 11 millió forintra nő. Nem lehettek büntetett előéletűek, nem lehet köztartozásotok, nem lehettek a KHR-ben a negatív adóslistán, mindketten magyar állampolgárnak kell lennetek vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznetek (legalább 3 hónapja), nem lehettek ismeretében olyan ténynek, amelynek alapján a közös gyermekvállalás lehetetlen számotokra, vállalnotok kell, hogy a kölcsönszerződés megkötését követően született/örökbefogadott gyermeket saját háztartásotokban nevelitek (legalább egyikőtök), a gyermek nagykorúságáig, illetve a kölcsönszerződés megszűnéséig.

gg.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr118156568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása