Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mennyi az annyi: ingatlanos jutalékok

2016. november 27. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Nehéz szavakba önteni azt a fajta viselkedést, amit 1-1 ingatlanértékesítő megenged magának az itthoni ingatlanpiacon. A mi szakmánk egy nagyon nehéz verseny, ahol tényleg csak a legjobbak tudnak megfelelően érvényesülni, az átlag maximum annyit keres havonta mint egy bolti eladó, a kezdők pedig - ha nem mentorálják őket megfelelően, vagy nincs rohadt nagy mázlijuk - akár hónapokig egy fillért sem visznek haza. A fentiek és a hatalmas fluktuáció miatt az irodák kénytelenek magasabb jutalékokkal dolgozni, viszont a mai piac ezt egyre nehezebben tolerálja, amit én valahol meg is értek, vegyünk egy példát: Kalap úr dolgozik 30 éve napi 8 órát, a fizetése most nettó 180e Ft, amivel nagyon elégedett (ez jelenleg itthon kb a nettó átlagkereset, Bp-en több, vidéken kevesebb, de most ebbe felesleges belemenni is, ez van ezt kell szeretni, ennyit keres Kalap úr). Van egy Gyarmat utcai 3 szobás 70 nm-es polgári téglalakása, amit jópár év spórolás, majd két évtizedre felvett hitel kifizetése után teljesen a sajátjának érezhet. Az öreg a szomszédoktól hallott árak és egy gyors Szuperinfó átlapozás után felértékeli az ingatlant a reális piaci áránál kb 20%-kal többre, aminek az az oka, hogy beleszámolja az alkut, valamint az érzelmi kötődés is ott van, kimondva-kimondatlanul szinte mindenkinél. Nem sikerül eladnia 1 hónapig, de szeretne már költözni, felhívja az egyetlen ingatlanirodát, akikről már hallott valamelyik médiumban, és indul a neheze: odamegy egy országos hírű és lefedettségű ingatlaniroda kezdő alkalmazottja tudás és megfelelő kommunikációs felkészítés nélkül, és kinyögi az öregnek, hogy "jó az ár, a jutalék 5%+áfa, mehet?". Az öreg persze köpni-nyelni nem tud, jogosan. A srácnak fogalma nincs a szakmáról, annyit fog csinálni, hogy felteszi 1, jó esetben 3 különböző weboldalra a lakást és várja a csodát. Ha hívják és véletlen eladja, a jutalék egy ilyen lakásnál bőven 1 M Ft fölött van, bruttóban akár másfél is simán lehet, de mire? Kérdezheti az öreg jogosan. 

contract_ripped.jpg

Kezdjük ott, hogy a legjobb értékesítő irodák mindig azok, akik a kerületben, lokálisan erősek. Helyi lakosokkal, kerület-specialistákkal dolgoznak, a kerületben vagy annak közelében van az iroda is és ha nincsenek is kerületi megkötések, abban a kerületben is dolgoznak. Egy 16. kerületi specialista és lakos sosem lesz hiteles sehol Budán, hiába akarunk neki megbízást adni, nem tudja megfelelően a piaci árakat, lehet hogy nem is ismeri a környéket, a jó és a rossz utcákat, a közlekedést, stb. Ha szorgalmas, utána tud nézni és felkészülhet 1-1 lakásból, de minden ingatlanos tegye a szívére a kezét, és mondja ki őszintén, hogy utánament-e 1-1 ilyen megbízásának: a jó részetek biztosan nem.

A másik jó a kis irodákban, hogy jutalékban is rugalmasabb. A nagyoknál is vannak kerület-specialisták és remek ingatlanosok, de őket sokkal jobban köti az iroda és a szabályzat, a kicsiknél az irodavezetők rugalmasabbak lehetnek, a jutalékból előre és akár utólag is engedhetnek, ha ügyes a tulajdonos. Személy szerint a bruttó 3%-os jutalékot tartom teljesen reálisnak és elfogadhatónak kiemelt megbízás esetén, ugyanis ilyenkor az ingatlanos nem kevés időt és pénzt tesz bele az adott ingatlan értékesítésébe: a meglévő online felületeken való hirdetésen kívül készíttet molinót, szórólapozik vagy szórólapoztat, flyert készít és sorolhatnám, ráadásul ilyenkor más, konkurens ingatlanirodák értékesítői is ajánlhatják az ingatlant, mivel a kiemelt megbízásokat akár így is lehet értékesíteni. A lényeg, hogy ezzel az 1 irodával, ezzel az 1 értékesítővel sokkal jobban le tudjuk fedni a komplett felvevői piacot, mintha odaadnánk 16 irodának, akik ha mind felteszik a .com-ra a hirdetéseket, teljesen tönkreteszik a lakás eladhatóságát; azt fogja gondolni a vevő, hogy ha ennyire szét van hirdetve, akkor annyit fogok alkudni amennyit nem szégyellek és azt mondok amit akarok, mert ezeknek nagyon fontos lenne megszabadulni tőle. Arról nem is beszélve, hogy 8 ingatlanos 16féleképpen fogja hirdetni méret és ár szerint a lakást, mindegyik máshogy méri fel és próbál okoskodni, hogy őt hívja fel a vevő...

A nyílt megbízások reális jutaléka pedig szerintem bruttó 3.5%, ennél többet ne fizessünk ki senkinek, aki ennyiért nem vállalja el, keressünk másikat, írtam már egy bejegyzést arról, hogy szerintem mi a jó ingatlanos legfőbb ismérve, ha ezekre odafigyelünk, nem kell sokáig keresgélnünk egy megfelelőt.

14985349_l.jpg

A legjobb irodák pedig már nem csak százalékokban dolgoznak, hanem akár fix sikerdíj is számításba jöhet, tehát azt mondom, hogy X a lakásom irányára, én tudom hogy X-15%-ot ér, de kezdjük el X-ről hirdetni, nem szeretnék X alá menni. Ha sikerül így értékesíteni a jutalék fix bruttó 500e Ft, tehát mindegy, mennyiért megy el az ingatlan, amit elfogad a tulajdonos, abból 500e Ft az irodáé. Ennek előnye, hogy a tulajdonos sokkal jobban tud kalkulálni a megmaradó pénzekkel és általában azért az iroda sem panaszkodhat...

Persze a fentiek szubjektív vélemények, én csak _szeretném_, hogy a piac errefelé menjen tovább, vannak, akik hasonlóképpen gondolkodnak, mint én, de még mindig nem elegen, a lényeg, hogy lehet találni olyan irodát, ahol profik az ingatlanosok és reális jutalékon dolgoznak.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9817763892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása