Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Melyik banknál érdemes felvenni a 10+10-es CSOK-ot?

2016. december 09. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Ezév január elsejétől van lehetőségük a 3 gyermekes családoknak, vagy olyanoknak, akik belátható időn belülre bevállalnak 3 gyereket felvenni a 10 M Ft összegű, kedvező kamatozású, államilag támogatott lakáshitelt, ha jogosultak és igényelnek családi otthonteremtési kedvezményt is.
De mely bankoknál lehet és érdemes felvenni? Mutatom.

family-law.jpg

Fenti hitelkonstrukció esetén az állam a kamattámogatást a futamidő első 25 évében nyújtja. A termék kamatperiódusa 5 év, a támogatott személy által fizetendő kamat mértéke, valamint a törlesztő részlet tehát 5 évente változhat. A legfeljebb 10 milliós kamattámogatott lakáshitelt jelenleg az alábbi pénzintézetek 3%-os kamat mellett nyújtják: Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, FHB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Sperbank és az Unicredit.

10 M Ft-os kamattámogatott hitel esetén az alábbi törlesztőrészletekkel lehet számolni:
- 5 éves futamidő esetén havi 179 687 Ft
- 10 éves futamidő esetén havi 96 561 Ft
- 15 éves futamidő esetén havi 69 058 Ft
- 20 éves futamidő esetén havi 55 460 Ft
- 25 éves futamidő esetén havi 47 421 Ft

Bármelyik hitelintézethez is fordulunk tehát kérelmünkkel, a havi törlesztő részletünk ugyanannyi lesz. Mi az, ami mégis megkönnyítheti a döntésünket? Minden hitelfelvételnek vannak költségei. Érdemes megnézni, hogy melyik bank milyen díjkedvezményt kínál a hitelfelvétel idején. Jellemzően az alábbi költségek merülnek fel lakáshitel felvétele esetén: értékbecslés, szerződéskötési díj, folyósítási jutalék, földhivatali költségek (például tulajdoni lap), közjegyzői díj
A pénzintézetek többsége fenti költségeket részben vagy teljes egészében elengedi, illetve visszatéríti meghatározott feltételek teljesülése esetén. Ezzel 10 milliós hitelfelvétel esetén mintegy 200.000 Ft-ot takaríthatunk meg, de minden banknál mások ezek a feltételek, van, aki az egyik banknál tudja őket teljesíteni, a másiknál pedig nem, így nem javaslom, hogy ragaszkodjunk bármelyik bankhoz is: válasszuk azt, ahol a legkedvezőbben tudjuk elindítani a hitelt.
Ehhez nem szükséges minden bankot végigjárni egyesével, vannak olyan cégek, akik bankfüggetlenül meg tudják találni az ügyfél részére legmegfelelőbb megoldást, ilyen például a Hitelnet, akiktől díjmentesen lehet tájékoztatást kérni, de díjmentes náluk az ügyintézés is, mivel a banktól kapják a jutalékukat: az ügyfélnek nem kel fizetnie az ügyvitelért. 

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2317763884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása