Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Tényleg olcsóbb fenntartani egy passzívházban lévő társasházi lakást, vagy kamu az egész?

2017. január 19. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A trendi ingatlanberuházások között egyre többször bukkan fel a passzívház, mint kevés energiát felhasználó, csúcs-környezetbarát, a jelenleg leginkább élhető építményeket eredményező tervezési és építési irányzat.

 

passzivhaz-elve.jpg

Mi is az a passzívház?

A passzívház a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszer. Definíciója szerint: A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet biztosítása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.
Az első passzívház 1990-ben épült fel, és Németországon kívül leginkább Ausztriában és Svájcban, valamint a Skandináv országokban kedveltek, de számuk rohamosan nő világszerte. Az energiahatékony passzívház-technológia reális alapot nyújt az energiafüggőség csökkentéséhez és a széndioxid-semleges épületek elterjedéséhez. Előnyei közé tartozik, hogy mindig kellemes a hőérzet, extra kevés a fűtési költség, nincs huzat, kiemelkedő a szigetelés, egész évben friss a levegő minden helyiségben és minimális az energia-felhasználása.

Megéri a családi passzívház?

Ez az építési technológia nagy precizitást és szaktudást igényel, ezért passzívház építéséhez érdemes már gyakorlatban is bevált szakemberek segítségét igénybe venni. A mindenkit érdeklő kérdés, hogy anyagilag megéri-e a passzívház építése?

A bekerülési költségről megoszlanak a vélemények, általában 15-20 százalékkal nagyobb építési költséget mondanak a felhasználók. A megtakarítható energia költségét figyelembe véve várhatóan 8-15 év alatt megtérül a kezdeti többletberuházás.

Már a telek kiválasztásánál is vegyük figyelembe a szükséges tájolást, sőt a telek megvásárlása előtt is már érdemes hozzáértő építésszel konzultálni. A ház tájolása ugyanis alapkritérium a benapozás biztosítása szempontjából, ám ez azt is magával vonja, hogy előfordulhat, a telek nem alkalmas passzívház építésére, illetve az önkormányzat nem engedélyezi az utcával nem párhuzamosan álló ház felépítését. Egy közeli hegy, vagy erdő is alkalmatlanná teheti a telket passzív ház építésére, vagy nagyon drágává teszi felépítését. A légtömör építkezés azt jelenti, hogy a házból sehol sem szökhet a levegő a réseken át, a szabvány szerint a teljes levegőmennyiség 0,6%-a távozhat egy óra alatt a szándékos levegőforgatáson kívül. Fontos a hőhídak kialakulásának a megakadályozása is.

Az alacsony energiafelhasználást vastag hőszigeteléssel, a ház megfelelő tájolásával, modern, háromrétegű nyílászárókkal, légtömör kialakítással és hőcserélővel felszerelt szellőző-berendezés használatával érik el, ami kiegészülhet napkollektorral és egyéb megújuló energiaforrásokkal. A vastag hőszigetelés és a háromrétegű ablak nemcsak kiváló hő- de hangszigetelő is, ez nagyban fokozza a házban lakók komfortérzetét. Ugyanígy az energetikai szempontból drága szellőztetést kiváltó hőcserélős rendszer állandó friss levegőt és egyenletes klímát biztosít, nemcsak pormentesen, de penészesedés-mentesen is.

Passzívházban lévő társasházi lakások

Magyarországon az első 10 lakásnál nagyobb passzív társasház Zuglóban épült meg, a lakók 2012 januárjában költözhettek be.

Példaként lehet itt megemlíteni egy 105m2-es lakást, ahol  a tulajdonosok téli komfort igénye 25 Celsius fok volt. Ilyen hőfok beállítás mellett a passzívház társasházi lakás 2013-as év teljes fűtési költsége 21000 Ft volt. De a kivitelező szerint ez az “elrettentő” példa, sokan örülnének egy ilyen fogyasztásnak. A másik példa egy 75nm-es lakás, ahol 22 Celsius fokot tartottak, a maximális szoláris energia kihasználtság, valamint a hővisszanyerő szellőztetés jótékony hatása mellett ebben a lakásban mindössze 3200 Ft volt az éves fűtési költség. Összesen 5500 kWh áramot használtak fel az egész épület fűtésére, mintegy 150 000 Ft értékben.

Összefoglalva tehát: egy jó fekvésű és minőségi kivitelezésű passzív társasházi lakás átlagosan 15%-kal drágább, mint egy hagyományosan épített új lakás, de ha valaki megfizeti a különbözetet, hosszú távon megtérülhet befeketése, viszont egy jól megépített, hagyományos társasházi lakás fűtési költsége is olyan alacsony, hogy minden esetben érdemes kiszámolni a különbözet megtérülési idejét. 

Attila

4_2-tarsashaz1-448x305.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1217763860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása