Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Amikor eladnád a lakásod, de akkora a jutalék, hogy inkább meggondolod magad...

2018. január 15. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Ha megbízol egy ingatlanost, a szerződés aláírása előtt mindig pontosan tájékozódj, mit is írsz alá... Egy ismerősömmel esett meg az alábbi eset, amiből minden eladó tanulhat és minden közvetítő egy kicsit magába nézhet.

use-a-real-estate-agent-couple-image.png

A laikus eladó

Történt ugyanis, hogy egy vidéki városka egyik lakását szerette volna eladni tulajdonosunk, aki megbízott engem, hogy segítsek neki. Mivel én hiába vagyok elég mobil, egy több tíz kilóméterre lévő városban a piaci ismeretek hiánya miatt nemigazán lehetek tökéletes választás, javaslatomra megbíztak egy helyi ingatlanost is, hátha szerencsésebb kimenetelű lehet a végén a dolog. Igen ám, de az ingatlanos nem tájékoztatta megfelelően az eladót, így simán aláíratott egy egy éves határozott idejű kizárólagos szerződést az eladóval... Alapból etikátlan tett pláne úgy, hogy az eladó tájékoztatta, hogy egy másik cég is foglalkozik az eladással, de ebbe most ne menjünk bele, erről a franchiseról úgy sem ír senki jókat az utóbbi években. A szerződés aláírása után teltek-múltak a hónapok, senkit nem vitt oda az iroda (én sem), folyamatosan csökkentettük az árat, amíg elértünk kb fél év után arra a szintre, amikor elkezdtek jönni a telefonok.

A cseles iroda

A másik irodához bekerült egy ügyfél, aki megnézett egy teljesen másik ingatlant, majd az ingatlanos a mutatás után "van itt egy másik lakás is, ha gondolja meg is nézhetjük, van kulcsunk hozzá" kijelentéssel felvitte az adott ingatlanba az ügyfelet, aki aláírta neki a megtekintési nyilatkozatot. A probléma azzal indul, hogy az adott iroda a jutalékjával többért hirdeti az adott lakást, egészen pontosan 600e Ft-tal többért, az ügyfél viszont már látta az én hirdetésemet és szerette volna az ingatlant megnézni és időpontot kérni rá, de ez az iroda ezzel kvázi "lenyúlta" és magához kötötte az ügyfelet. 

A fordulat

A probléma abból adódik, hogy a vevőnek maximálisan X összege van a lakás megvásárlására, amit a tulajdonos el is fogadna abban az esetben, ha a franchise iroda lenne olyan rugalmas és leengedne a jutalékából egy bizonyos összeget az üzlet elősegítése érdekében, de ez az iroda ezt semmiképpen nem akarja megtenni. Az eladónak hitele kifizetéséhez szüksége van Y összegre, X és Y között van néhány százezer forint, amely a franchise iroda jutalékának kb a harmada lenne, de ez nekik semmiképpen nem elegendő, ezért inkább nem engedik, hogy az üzlet összejöjjön. 

Kérdem én: MIÉRT?! Miért nem az a cél, hogy az eladó és a vevő is elégedett legyen? Számtalanszor leírtam és elmondtam már, hogy a legjobb reklám az elégedett ügyfél. Ezzel a húzással az eladó és a vevő is egész életében mindenkinek negatívan fog nyilatkozni erről a franchiseról, hiába csak egy kisvárosi iroda a hibás, soha többé nem kapnak ettől a családtól és a közvetlen hozzátartozóktól és barátoktól egyetlen megbízást sem, mert egyetlen üzletnél nem voltak hajlandóak rugalmasságra... Ezért az engedményért semmi mást nem kellett volna tenniük, csak ajánlást kérni, mert jófejek voltak: és kaptak is volna további megbízásokat, ahonnan a különbözet, sőt, komolyabb összeg is egyszerre befolyt volna... Több mint 10 éves pályafutásom alatt SOHA nem történt velem olyan, hogy egy üzlet az én díjazásom miatt ne jött volna létre és ilyennek nem is szabadna soha megtörténnie. A mi feladatunk az, hogy ELŐSEGÍTSÜK az üzlet létrejöttét és sima lezárását, nem az, hogy önző és pofátlan módon tartsuk a markunkat egy ilyen félresikerült szituációban...

Te hogy döntenél egy ilyen helyzetben, vagy mit tennél az eladó helyében? Facebook oldalamon keresztül írd meg nekem, kíváncsi vagyok a Te véleményedre is.

Fut az Instagram oldalam is, oda felpakolom a lakásaim is! Iratkozz fel oldalaimra és mindig kapni fogod a legfrissebb bejegyzéseimről az értesítéseket!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9317763748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása