Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ingatlanvásárlás önerő nélkül 2018-ban - egyáltalán lehetséges?

2018. január 19. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A válság után komolyan szigorítottak a bankok a hitelfelvételi lehetőségeken, ami nem csak az önerő mértékére és a devizában való hitelfelvételre volt komoly hatással, hanem az alternatív lehetőségekre és az állam által adott termékekre is.

mi-is-a-hitel.jpg

Mindjárt fel is teszem azt a kérdést, amit egyből mindenki feltesz: lehet egyáltalán önerő nélkül lakást vásárolni ma Magyarországon? A válasz egyértelműen az hogy nem, vagy csak nagyon komoly feltételek mellett.

Induljunk ki a CSOK-ból, amit ma már mindenki ismer és tudja, hogy 3 gyerek után az állam utánunk vág 10 millió forintot, sőt, előre is bevállalhatóak a gyerekek. Azonban a legtöbb esetben ez a pénz nem helyettesítheti az önerőt, ráadásul más elbírálás alá esik a már meglévő és a bevállalt gyerkőc... A Magyar Nemzeti Bank ki is adott anno egy közleményt, amelyben megfogalmazta, hogy bár a CSOK az önerő megteremtését, ezáltal pedig a könnyebb lakásszerzést szolgálja, a bankok kockázati megítélésük alapján dönthetnek úgy, hogy a támogatás ellenére minimális „készpénzes” önerőt megkövetelnek. Ez csak akkor merül fel, ha a család lakáshitelt is szeretne a CSOK mellé. Ez azt jelenti, hogy hiába kapna valaki annyi CSOK-ot és lakáshitelt együtt, hogy fedezze a teljes vételárat, vagy építési költséget, muszáj felmutatnia legalább 10-20-30% saját erőt. Azaz kevesebb lakáshitelt kell felvennie.

Egy új építésű lakás árából kiindulva a fentebb említett minimális önerő milliós nagyságrendű tétel. Csak, hogy az állami támogatásnál maradjunk: ha valakinek nincs a zsebben ennyi pénz, és egyéb módon sem tudja megoldani az előteremtését, a legjobban teszi, ha nyit egy lakástakarékot. Jelenleg több lakástakarékot szolgáltató bank közül is lehet választani, általánosan mindenhol ugyanazokat kapjuk, de mindig lehet valahol valamilyen kedvezményt vagy akciós terméket találni, amivel megspórolhatjuk az elindítás díját. Tehát ha jóelőre gondolkodtunk és nyitott apa és anya a saját nevére 1-1 LTP-t 4 éve 20e Ft-tal, mostanra egy komolyabb önerőnk összegyűlhetett, amivel el lehet indulni a saját ingatlan megvásárlása felé, éshát ki az, aki szereti albérletre "égetni" a pénzt?...

Nagyon fontos, hogy értelmes bejelentett jövedelem szükséges egy értelmes elbíráláshoz a CSOKnál, tehát a 10 millió ha jár is, a mellé felvehető kedvezményes hitelt a banknak is látnia kell, hogy vissza fogod tudni fizetni. Minimálbérnél is jár természetesen hitel, de ezekről konkrét bankoknál érdemes érdeklődni, vagy egy olyan bankfüggetlen hitelesnél, mint a HitelNet, akikkel én is együtt dolgozom.

Így tehát a fentiek kombinálása az egyik legjobb módszer arra, hogy valaki szinte nulla önerővel is tudjon vásárolni. Sok szerencsét mindenkinek hozzá :)

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2417763746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása