Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Felújítasz? Megújuló energia-alternatívák rezsicsökkentéshez.

2018. március 03. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A legtöbb embernek a felújításkor eszébe sem jut, hogy nem csak azzal spórolhat a fűtés- és a villanyszámlán, hogy szigeteltet és kábeleket cseréltet. Napkollektorok, napelemek, szélenergia és egyéb alternatívák rezsicsökkentéshez.

energia.jpg

Napkollektorok és napelemek

Mielőtt komolyabban belemegyünk a napenergiával kapcsolatos témába, tegyük tisztába a különbségeket: a napkollektoroknál a nap sugárzásának hőenergiája felmelegíti a benne tárolt folyadékot, melyet egy hőcserélőn keresztül egy úgynevezett puffer tartályban tárolhatunk. E tartályok kétszáztól akár kétezer literesek is lehetnek, természetesen ez a napkollektor méretének függvénye. Ez a tartály olyan fallal rendelkezik, mely egyedi hőszigetelővel van alaposan kitöltve, ezáltal huzamosabb ideig tárolni tudja a nap által felmelegített vizet. Nyugodtan alkalmazhatjuk fűtés rásegítésre, padlófűtésben vagy akár radiátoros rendszerben is, ezáltal rengeteg energiát spórolhatunk meg, ugyanis a gázkazánnak nem húsz, hanem jóval melegebb, akár hatvan Celsius fokos vizet kell tovább melegíteni vagy csak szinten tartani.

napkollektor-ar-napkollektor-arak-vakuumcsoves-sikkollektor.jpg
Vákuumcsöves napkollektor felszerelve

 

A napelem ellenben teljesen eltérő elven működő berendezés. A nap fényenergiáját alakítja át árammá, az úgynevezett foto voltaikus hatás során. A napelem számára a legideálisabb körülmény, ha az idő hűvös, viszont tiszta az ég, így direkt napsütést kaphat, magas hőmérsékleten ugyanis a cellák túlmelegednek és veszítenek névleges teljesítményükből. Különösen igaz ez a polikristályos és a monokristályos napelemekre, amelyek mostanában a leggyakrabban használt napelemfajták. Ennek egyik fő oka a speciális alkotóelemre vezethető vissza, és e tény a szilícium tulajdonságai miatt van így. A lakossági napelem-rendszerek nagyon megbízható és üzembiztos berendezések, minimális meghibásodási lehetőséggel. A napelemeket - akárcsak a napkollektorokat - a legtöbbször a tetőn helyezzük el, ahonnan a vezetékeket összegyűjtve egy inverterbe kell csatlakoztatni, ez a berendezés alakítja a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá, amit már az összes elektromos berendezés működtetésére használni tudunk.

napelem.jpg

Napelempanelek telepítés közben.

 

Szélenergia

A szélenergia térnyerése az egész világon folyamatos, jelenlegi becslések szerint Európában 2030-ra a teljes energiatermelés 30%-át szélenergiából fogják előállítani - amihez bár még komoly fejlődés és építkezés szükséges, az irány mindenképpen jó.Sajnos Magyarországon jelenleg nem lehet szélerőműveket építeni, mivel a törvényi szabályozás azt mondja ki, hogy „(4) Beépítésre szánt területen és beépítésre szánt terület határától számított 12 000 méteren belül – a háztartási méretű kiserőműnek számító szélerőmű kivételével – szélerőmű, szélerőmű park nem helyezhető el.”
Ez magyarul és kissé leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a települések 12 km-es környezetében nem lehetséges szélturbinát elhelyezni. Európa tehát ebből a szempontból jó irányba halad, mi még nem, de én személy szerint bízom abban, hogy előbb-utóbb ez az alternatíva is használható lesz itthon. A net tele van olyan videókkal, ahol házi barkácsmódszerekkel építenek turbinákat, ezek eredményességére azért kíváncsi lennék, de aki ügyes, biztosan tud vele áramot spórolni.

szelerumuvek1-640x330.jpg
Szélerőművek gyors egymásutánban, így is ugyanolyan hatékonyak.

 

Okosvilágítások

Nem csak alternatív energiaforrásokkal spórolhat az ember: az is sokat jelent, ha a régi fogyasztókat új, modern fogyasztókra cseréljük. A legegyszerűbb példa ilyenkor a világítások korszerűsítése: otthon már azzal komoly összegeket lehet spórolni, ha a régi, volfrámszálas égőinket modern, led vagy halogén izzóra cseréljük: ugyanazt a fényerőt kevesebb fogyasztással könnyedén elérhetjük. Az okosvilágítások egyik itthoni képviselője a Greennovate, akik napelemes rendszerek telepítése mellett települések világítását alakítják okosvilágítássá, ami nemcsakhogy komoly összegeket spórol a településnek, hanem képes akár wifi hálózat közvetítésére és kamerarendszer üzemeltetésére is: az energiahatékonyság mellett tehát a biztonság és a 21. században már nélkülözhetetlen internet is a rendelkezésére állhat a településen élő embereknek. Érdekes projekt és nagyon bízom benne, hogy a jövőben mindenhova eljut. 

Te hogy spórolsz otthon? Használsz bármilyen alternatív energiaforrást? Kíváncsi vagyok rá, ha megírod nekem Facebook oldalamon keresztül, megköszönöm :)

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr5617763732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása