Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Újépítésű kiveséző - miért (ne) vegyél teljesen újat?

2018. március 18. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Az újépítésű lakásokról sok tévhit kering a köztudatban, a legtöbben nem is tudják követni az új szabályozásokat és követelményeket. Senkit nem akarok sem lebeszélni sem rábeszélni az újépítésűekre, most csupán elmondom, mire kell figyelni és milyen előnyei vannak, ha ilyen típusba vágja az ember a fejszéjét.

7491c3fcd3d76192e4007dfb496cca67e13b4529.jpeg

Pro: olcsó fenntarthatóság

Az újépítésű lakások hatalmas előnye az, hogy minden egyedileg van mérve és a kiváló szigetelés miatt alapból kis fogyasztásokkal lehet számolni. Egy nagyobb társasházban, ahol körbefűtenek minket a szomszédok, egy 2 szobás 40-45 nm-es lakás téli fűtésszámlája 4-5e Ft fölé nem megy, csak ha szaunázni szeretnénk az egyik szobában... átlag használat mellett tehát kiváló lehet.

Kontra: magasabb négyzetméterár

Az olcsóbb fenntarthatóságot meg is kell fizetni. A következő pro lesz az újépítésűek támogatottsága, de van hogy ez sem váltja ki azt, hogy két egymás mellett lévő házban akár 30-35%-os különbséggel is drágább lehet egy új lakás a használthoz képest, Budapesten 500 ezres négyzetméterár alatt szinte már nem is lehet találni újépítésű ingatlant. Persze, most lehetne mondani hogy minden drága, de arányaiban az újépítésűek nagyon elszaladtak, szerintem már elérték a magyarok fizetésképességi határát.

Pro: támogatások

Mindenkinek a könyökén jön ki a CSOK, ami bár használt ingatlanokra is felvehető már, messze nem olyan kedvezően mint új ingatlanokra, ráadásul a 10+10-es lehetőség nem is él csak újra... tehát szinte minden bank és lakástakarék ad olyan lehetőséget, ami az új lakásvásárlókat támogatja - érdemes tehát megfelelően tájékozódni vagy bankfüggetlen hitelszakértő segítségét kérni.

Kontra: kezdeti hibák

A legtöbb társasházban előfordul az első 1-2 évben komolyabb hiba, ami a lakók életét befolyásolja. Egy ilyen hiba/nem hiba a dilatáció, ami egy teljesen természetes folyamat: hajszálrepedéseket okoz a frissen festett falunkon és 4-5 évig kényelmesen előjöhet bármikor. Előfordul sajnos néha statikai hiba is, ilyenkor az építtető és a kivitelező a felelős. Ide venném a betöréseket is: a lakóközösségben élők még nem ismerik túlzottan egymást, így olyanokat is beengednek az épületbe, akit egyébként nem szabadna. A társasházak első éveiben rendszeresek a kocsifeltörések és a tároló felfeszítések, így érdemes minden háznak hamar beruházni egy komolyabb kamera- és beléptetőrendszerre. Leálló fűtésrendszer, problémás liftek... bármi előfordulhat, amíg nincs minden megfelelően rendszerezve és karbantartva.

Pro: szabályok

Ma már nem lehet mindenféle fűtésrendszert beépíteni társasházakba: a házközponti fűtés mellett a cirkó jöhet szóba, ezekből is már keményen szabályozottan csak néhány típus speciális kéménybéleléssel. Drága de megbízható megoldások ezek, a tulajdonosok biztonságáért. Ugyanez vonatkozik a vezetékelésekre is: mindenből próbálnak már olyat használni, ami hosszabb távon is megbízható és biztonságos, szerencsére a szabályozás a tulajdonosoknak kedvez és nem a kivitelező spórolásának. Még mindig lehet trükközni és spórolni, de inkább csak a szigetelés vastagságán vagy tégla helyett ytong használatával - a 13. kerületben nem egy épületet tudok, ahol úgy visszhangzik az ilyen spórolás miatt az összes lakás, mintha egy üres stadionban kiabálnánk...

Kontra: lakóközösség

Az természetes, hogy a családi házaknál csak néhány szomszéd van, ellenben már a kisebb újépítésű társasházaknál 6-8-10 szomszéddal kell megküzdenünk egy közgyűlésen, és tévedés ne essék: minden házban van legalább egy hülye. Minden fejlesztést megfúr, nem fizet, nem takarít, nem zárja a kaput... Egy nagyobb, 100-150 lakásos házban pedig még több kompromisszumra van szükség - ezt már nagyon sok ember meg sem próbálja. 

Összefoglalva

Az újépítésű társasházak nagyáltalánosságban jók, de messze nem mindenkinek. Ha olcsón fenntartható ingatlant szeretnél, aminél sokáig nem kell költeni felújítási alapot és el tudod viselni a rengeteg szomszédot és dilatációt, akkor neked jó lehet az újépítésű, amennyiben nem, akkor inkább családi házak felé tendálj. A piac egyértelműen lassul, ami a vevőknek kedvez: fontos a jó árazás és az, hogy megfelelő döntést hozz már az elején, a keresés kezdetekor.

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2017763728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása