Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mennyire ludas a közvetítő, ha az eladó elhallgat egy rejtett hibát?

2018. május 31. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Adott a kérdés: mi van, ha egy romhalmazt veszel meg azért, mert az ingatlanosod azt tanácsolja? Mennyire vonható felelősségre?

badrealt.jpg

Néhány napja megkeresett a blog miatt egy hölgy, aki vett a Balatontól nem messze egy legfelső emeleti lakást egy három szintes sátortetős házban. Erika (nem így hívják, nevezzük így) egy ingatlanos barátját kérte fel az ingatlanok felkutatására, aki bár sokat dolgozott és 10 ingatlan fölött mutatott meg Erikának, nem találta meg az igazit. Erika is kutakodni kezdett, majd talált egy szomszédos településen egy olyat, ami képek alapján tetszett neki, ingatlanos hirdette, de megkérte a sajátját a szervezésre és az együttes megnézésre. Ezzel eddig nincs is baj, Erika tudja magáról hogy nem ért hozzá, azt is tudja hogy az ingatlanosa évek óta a szakmában van, joggal feltételezhette, hogy segítségére lehet. Az ingatlanmegtekintés remekül sikerült, bár Erika észrevett néhány hibát (kis leázásfolt a sarokban, amire azt mondták neki, hogy a nem használatból adódó penészedés, illetve egy padlóközeli régebbi ázás/vakolatpergés, erre pedig azt mondták, hogy felmosásból és használatból adódó gond), Erika ingatlanosa rábeszélte Erikát a lakás megvásárlására, ami szépen rendben és viszonylag gyorsan (2 hét) le is zajlott. 

Jött a kulcsátadás, ekkor Erika ingatlanosa nem volt jelen, dehát ki feltételezne gondot? Az eladó ingatlanosa és az eladó átadta a lakást és a kulcsokat, órák állását felírták, minden rendben ment, ahogy ilyenkor kell. Az átadáskor viszont Erika észrevette, hogy mind a plafonon lévő, mind a padlónál lévő ázás komolyabb mint néhány nappal azelőtt volt, de ekkor már az aláírása a papíron volt... 

Későbbi vizsgálatokkal kiderült, hogy a tető bár ránézésre rendben volt, több helyen beázott és a háznak nincs pénze azonnali javításra, így az összes felső lakás rendszeresen ázik. A padlónál lévő probléma pedig a másik oldalon lévő fürdőszobában található zuhanykabin mellett volt, amiről mind kiderült, a rosszul kivitelezett szigetelés miatt melléfolyt a zuhanyvíz, ami teljesen szétáztatta kb 1 méteren a falat.

Erika tanácsot kért tőlem: hogyan lépjen tovább?
Véleményem szerint négy ember felelőssége a kérdés: Erikáé, aki hozhatott volna a megvásárlás előtt szakértőket, az eladóé, aki tudott vagy nem tudott a hibákról és letagadta/elhallgatta őket, az eladó ingatlanosáé, aki tudott/nem tudott az adott rejtett hibákról és Erika ingatlanosáé, aki rábeszélte a megvásárlásra.

Az eladó
Az véleményem szerint teljesen egyértelmű, hogy az eladót felelősségre lehet vonni a hibák elhallgatása, eltakarása, elbagatelizálása miatt. Egyértelmű, hogy régebb óta fennálló problémáról beszélünk, a lakás eladását befolyásoló tényezőkről, ami véleményem szerint bíróság előtt is bizonyítható, így kártérítésre tarthat Erika igényt.

Az eladó ingatlanosa
A fő kérdés, hogy az eladó mennyire rejtette el előle is ezeket a hibákat, ellenben egy értelmes ingatlanosnak tudnia kell ilyen hibákat felismernie és szigorúan tilos ezeket elhallgatnia. Szerintem jelen esetben az eladó ingatlanosa is felelősségre vonható, mivel a rejtett hiba elhallgatásában segített az eladónak, bár az, hogy ez a bíróságon is megáll-e abban az esetben, ha ő és az eladó is tagadja a dolgot, akkor kérdőjeles.

Erika ingatlanosa
Mivel valószínűleg úgy volt már vele, hogy szeretne lassan pénzt is keresni Erika vásárlásán és nem csak hajkurászni vele az ingatlanokat, neki mindegy volt, hogy mit vesz meg, csak vegyen végre valamit. Sajnos emiatt valószínűleg tudatosan vagy tudat alatt, de elengedte ezeknek a hibáknak a kibontását, és ezt én hatalmas hibának látom: megint egy olyan ingatlanos, aki nem az ügyfele érdekeit nézte, hanem a saját jutalékára játszott...

Erika
Hívhatott volna szakértőt? Persze. Észrevette a kezdődő/elrejtett hibákat? Igen, észrevette. Joggal merül fel tehát az ő felelőssége is, ami szerintem a fentiek miatt ugyancsak fennáll, de az eladót szinte biztos, hogy ezektől függetlenül is kártérítésre köteleznék. A tanácsom pedig az volt Erikának, hogy első körben mindenképpen próbáljon meg békésen, tárgyalásos úton megállapodásra jutni az eladóval és az ingatlanosával, valamint hívjon egy szakértőt, aki mindkét kárról megállapítja a mértékét és hogy mikor kezdődhetett, illetve bármi jel utal-e arra, hogy megpróbálták ezen hibákat elrejteni. Ilyen papírral könnyebb tárgyalni, de ha nem sikerül megegyezni, a bíróságon is jól mutat. 

Tanulság
Válasszunk olyan ingatlanost, akinek az ügyfél az első, aki inkább lebeszéli a vevőt mint rábeszéli. Egy jó ingatlanos feladata az, hogy összehozzon egy olyan ügyletet, ahol minden fél boldogan és elégedetten távozik: itt a vevő sajnos nem elégedett, ezért az ügylet is problémás, ahol mindenképpen szükséges megoldást találni.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3317763708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása