Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ügyfelem van aki azonnal megvenné - ingatlanos kamuk és megoldások

2019. január 22. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A hideghívás az ingatlanközvetítőknél általános jelenség, a nagyoknál kötelező a mennyiség/minőség probléma fennállása miatt, de milyen dumákkal próbálnak kijutni a "kollégák"? Összeszedtem néhányat, a szerintem helyes reakciókkal együtt.

blog_image_cold-calling-script.png

Az azonnal vásároló ügyfél esete

"Üdvözlöm, XY vagyok a Z ingatlanhálózattól, egy meglévő ügyfelemnek keresek ingatlant és szeretném az Önét is megmutatni neki, megoldható hogy segítsek az értékesítésben Önnek?" Ez egy alap duma, amit sokan alkalmaznak, sajnos legtöbbször viszont hazugság. Az évek folyamán ez a duma annyira tönkre lett téve, hogy azokban a ritka helyzetekben, amikor a kolléga igazat mond, akkor sem tud kijutni, emiatt az eladó potenciális ügyfelet veszít. Megoldás: meg kell engedni, hogy kihozza az ügyfelet, nézze meg az ingatlant, alá lehet írni a megtekintési nyilatkozatot és ha tetszik az ügyfélnek a lakás és megvenné, még utólag is meg lehet egyezni az ingatlanossal. Amelyiknek ez nem felel meg, csak a saját jutalékáért vagy a megbízásért dolgozik és nem az értékesítés összehozásáért, felesleges foglalkozni is vele... Vannak korrekt ingatlanosok akik korrekt módon értelmes és komoly ügyfelet tudnak kivinni, ne vegye el saját magától senki ezt a lehetőséget.

A túlárazott sem eléggé túlárazott

"Üdvözlöm, XY vagyok a Z hálózattól, láttam a hirdetését és úgy gondolom akár blablabla millió forinttal drágábban is el tudnám adni. Mit gondol tudnánk beszélni a lehetőségekről?" A több pénz ígérete mindenkit csábít, de ne felejtsük el: a jelenlegi ingatlanpiac erősen túlárazott, ha hetek óta nincs magánszemély jelentkező a magánhirdetésre, hiába rakja fel egy ingatlanos sokkal drágábban, nem lesz sikeresebb. Megoldás: kérd ki a tanácsát még telefonon, hogy miben lehetne változtatni szerinte az értékesítés elősegítése érdekében. Ha értelmes ingatlanos, önzetlenül segíteni fog, például szól hogy nincs vagy pontatlan az alaprajz, előnytelenek a képek, hiányos a leírás, kevés és rossz helyen van hirdetve, bármi lehet. Ha segít, érdemes megfontolni vele az együttműködést, vagy legalább egy esélyt érdemes neki adni arra, hogy egy előre megbeszélt és kialakított stratégia szerint segítsen eladni az ingatlant.

Minden szomszédét eladta

"Üdvözlöm, XY vagyok a Z hálózattól, most adtam el két emelettel fentebb egy nagyon hasonló ingatlant az Önéhez és maradtak meg ügyfeleim akik lemaradtak arról, kivihetném az Önére őket?" Megint csak az a helyzet, hogy legtöbbször a közelében sem jártak a környéknek sem, de bekamuzzák hogy mégis... Megoldás: jelen esetben megint az első részhez írt megoldásomat kell tanácsoljam: ha tényleg ott adott el és tényleg van ügyfele, szerződéskötés nélkül kihozhatja őket és megmutathatja nekik a lakást, de NEM hirdetheti és NEM kell előre semmilyen megegyezés - ha viszont tetszik az egyik ügyfélnek, le kell vele ülni és megállapodni a részletekben, mert ő tényleg komoly ügyfelet hozott, akivel lehet tárgyalni.
Fontos extra infó: a szomszédok MINDIG felfelé kerekítenek az eladási árral, mert szeretnek profiként feltűnni mások előtt, hogy ők mennyire magas összegért adták el az ingatlant... példa: 6. kerületi 2 szobás jó állapotú ingatlan, a tulajdonos adta el, az alatta levőt árultam én. A szomszédnak azt mondta, hogy irányáron, 30 millió forintért adta el, azonban az én egyik ügyfelem vette meg, aki beavatott: több, mint 3 millió forint alkuval, 26.7 M Ft-ért vette meg, mert készpénzben tudott fizetni. A tulajdonosomat sosem tudtam volna meggyőzni arról, hogy nem irányáron lett eladva, ha nem hallja közvetlenül a vevővől, aki előtte az ő lakását is megnézte, csak nem volt elég jó állapotú az ő ízlésének. Ne higyjünk tehát mindent el a szomszédoknak se.

Amikor nem mondja el, hogy ingatlanos

"Üdvözlöm, XY vagyok és érdekelne az eladó ingatlanja, megnézhetném valamikor?" A leggázabb ez a helyzet, mert az ingatlanos magát magánszemélynek kiadva kijut az ingatlanba... ilyenkor három eset szokott előfordulni: elmondja hogy ingatlanos és segíteni szeretne, személyével meggyőzi a tulajt aki aláír neki megbízást, elmondja hogy ingatlanos és segíteni szeretne, de a kamu miatt a tulaj kivágja mint a sicc, vagy nem szól semmit, megnézi a lakást és pár nap múlva visszacsörög hogy nem veszi meg, viszont az ő munkája ingatlanos és mit szólna ha segítene eladni... Megoldás: amelyik munkakapcsolat ekkora ordasnagy kamuval indul, nagyon ritkán végződik jól. Ha valaki nem árulja el már a telefonban, hogy miért keresi a tulajdonost hanem sima megtekintőként odamegy és körülnéz, már ezzel kárt okoz a tulajdonosnak, aki bízott egy értelmes érdeklődőben, ideje és energiája ment arra hogy ott legyen a megtekintéskor, felkészült és az ingatlant is felkészítette... a tanácsom, hogy ilyenkor soha ne adj megbízást az ingatlanosnak, mert ő megvezetett téged, nem indulhat egy ilyen megvezetéssel a munkakapcsolatotok.

Ha van még duma amivel hívtak téged és kiakadtál miatta, oszd meg velem bátran Facebook oldalamon keresztül vagy írd meg a weboldalam kapcsolat menüpontján át

Szép napot mindenkinek!

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8517763652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása