Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Az új családvédelmi lépések befolyásolhatják a piaci mozgásokat?

2019. február 11. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Orbán Viktor bejelentette szépen a szépet, lesz majd kibővített CSOK, SZJA elengedés a nagycsaládos anyukáknak, hitelátvállalás gyerekek után és hasonlóak. De ezek a lépések hogyan befolyásolják a piacot rövid- és hosszú távon?

family-picture.jpg

Rövid táv

A hír kikerülése óta több helyről hallottam vissza, hogy már most több ingatlan árát megemelték, mert beleesnek abba a szabályozási rendszerbe, ami jelen állás szerint júliustól lép érvénybe (index cikk néhány részletről itt). Tehát az ingatlantulajdonosok két irányba kezdhetnek el gondolkodni: kivárok és talán eladom drágábban július után, mert beleesek a szabályozásba, vagy eladom most, mert más ingatlanokat jobban fognak keresni mint az enyémet, ha elindul a program. Fontos tehát tisztában lenni a program részleteivel, amik természetesen még nem pontosan tisztázottak, érdemes követni heti szinten az eseményeket.

Hosszú táv

Mivel a CSOK-ot használt lakásokra is jobban bővítik, az újépítésű ilyen szempontból konkurenciát kapott, de a jelzálogörlesztések átvállalása minden adósra egyformán vonatkozhat, emiatt aktuálisan nagyobb lehet a teljes lakáspiac felvevő közönsége. Úgy gondolom tehát, hogy a mostani, keskenyebb emelkedést egy picit feljebb tolhatja ez az akcióterv, mert bár a magyarok a fizetőképességük határán vannak eladó és kiadó ingatlanok tekintetében is, az állami támogatások és a jelzálogtörlesztők jelentős segítése újabb segítség lehet mindenkinek. 

Továbbra is azt mondom általánosan is: érdemes most ingatlant vásárolni, de csak akkor, ha ki tudjuk használni az állam és a bankok által biztosított jelentős kedvezményeket és alacsony THM-eket, mert kiszámolva jobban járunk egy mostani vásárlással, mint pár év múlva 5 M Ft-tal olcsóbb végösszeggel, de 8%-kal magasabb THM-mel... és az addig elköltött bérleti díjakat vagy rosszabb feltételű törlesztőrészleteket még bele sem számoltam...

Kíváncsi vagyok a te véleményedre is, kérlek oszd meg velem Facebook oldalamon keresztül!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4917763648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása